hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Tavaszra itt lehet az új krízis

Nemhogy őszig nem húzza ki az egészségügy, de már március-áprilisra újra kritikussá válhat az épp egy hónapja részben konszolidált intézmények helyzete – írja a napi.hu.

Az adósságok menetrendszerű növekedését a Magyar Államkincstár (MÁK) legújabb adatai is tanúsítják. Az ezúttal a szokásosnál lényegesen szűkszavúbbra szabott összesítésből látható, hogy az egészségügyben novemberben kiosztott 33 milliárdos konszolidáció dacára a lejárt adósságállomány év végére mindössze 22 milliárddal csökkent.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség volt elnöke a 10 milliárdos differencia okát abban látja, hogy egyfelől a konszolidációba csak az október végéig lejárt tartozásokat lehetett bevonni, azonban az év hátralévő részében újabb adósságok jártak le, másfelől újonnan is havi 4,5-5 milliárd forint ki nem fizetett számla keletkezik az intézményeknél. Azaz, az egyszeri 33 milliárdos konszolidáció a probléma gyökerét érintetlenül hagyta.

Hogy az intézményekben valójában mennyivel is csökkent a teher, egyelőre nem láthatjuk, a MÁK honlapján nemhogy a decemberi részletes adatok nincsenek fent, de még a novemberiek is eltűntek – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi Online)
hirdetés

Könyveink