hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Tavalyi hó maradhat az eho?

Nem szerepel a tételes egészségügyi hozzájárulás bevezetése azon javaslatok között, amelyeket a néhány héten belül véglegesítendő reformcsomagot kidolgozó Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tett le a kormány asztalára. Sőt, az NGM-nél kifejezetten ellenzik a 2010 elejével megszüntetett fix eho visszacsempészését az adók és hozzájárulások világába – tudta meg a Világgazdaság.

Mivel azonban a hosszabb távon a költségvetési egyenleg 600-650 milliárd forintos javulását előrevetítő reformokkal kapcsolatos kormányzati döntés csak a hónap végén születik meg, egyelőre nem lehet biztosan kizárni, hogy "más irányokból" mégiscsak bekerül egy tudomásunk szerint havi egy-kétezer forintos tételes eho a csomagba.

A tételes eho mint közteherforma első bevezetése az előző Fidesz-kormány idejére esett, 1999-re. Az eho eddigi "csúcsa" havi 4500 forint volt (2002-ben), gazdasági kamarák azonban már évek óta napirenden tartják a havi 8-10 ezer forintos ehóról szóló javaslatot is. A 2008-as úgynevezett Big Four-csomag havi nyolc-, Bokros Lajos havi tíz-, a Reformszövetség 2009-ben pedig havi ötezer forintos mértéket látott kívánatosnak. Utóbbi akkori indoklása szerint "méltánytalan, ha a járulékfizetést csak és kizárólag a jövedelmi viszonyokhoz kötjük, míg a szolgáltatás értéke mindenki számára ugyanaz marad".

Ezzel szemben kormánykörökben úgy vélik: az alacsonyabb keresetű emberekkel szemben lenne méltánytalan, ha a személyi jövedelemadózás után az egészségügyi közteherviselést is úgy alakítanák át, hogy rájuk arányában nagyobb teher hárul.

A Reformszövetség annak idején persze úgy gondolta, hogy a tételes eho növelésével párhuzamosan megszűnik a százalékos egészségügyi hozzájárulás. Utóbbi jelenleg két – 27 és 14 – százalékos kulccsal üzemel, és meglehetősen bonyolult szabályok övezik. A magánszemélyek például bizonyos jövedelmek után csak addig kötelesek 14 százalékos ehót fizetni, amíg teljes egészségügyi hozzájárulásuk el nem éri az évi 450 ezer forintot. A százalékos eho megszüntetése tehát valóban jelentős mértékű egyszerűsítéssel érne fel.

A teljes cikk a Világgazdaság oldalán olvasható.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés