hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Tavaly is sokat pihentek a szűrőbuszok

A szűrőbuszok 2018 januárja és novembere közt 133-szor települtek ki, egyesével alig több, mint havi egyszer, írja közérdekű adatigénylésére hivatkozva a 444.

A lap megkérdezte a Nemzeti Népegészségügyi Központot, miért használják ilyen ritkán az összesen több, mint egymilliárd forintért vett buszokat. Azt írták: 

„2018-ban és 2019-ben folyamatosan biztosítottuk a vizsgálóbuszokat az Egészségfejlesztési Irodák, kormányhivatalok, civil szervezetek számára. Emellett a »Felzárkózó települések« programmal együttműködésben a kormányhatározatban meghatározott településeken protokoll szerinti komplex szűrési programot valósítottunk meg, helyszínenként 3 busszal, több szűrési napon át. Két megyében a hosszú távú működés pilot programjaként kihelyeztünk egy-egy vizsgálóbuszt, ahol a helyi egészségügyi szolgáltató biztosította a szűréseket a megye településein.”

A gyártó szerint a buszok hidegben is használhatók, ehhez képest a téli hónapokban egyáltalán nem végeztek szűréseket. Az országos tisztifőorvos azt írta, azért, mert  „a vizsgálatra várakozók számára nem tudunk bennük helyet biztosítani”. Pedig fontos lenne, hogy ha már vannak ilyen buszaink, gyakrabban használjuk őket, hiszen akár életeket is menthetnének. Orosz Éva és Kollányi Zsófia 2016-os tanulmánya szerint Magyarországon kétszer akkora a megelőzhető halálozási arány, mint az Európai Unió 14 országában, emlékeztet a 444.

(forrás: 444.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink