hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Tarlós kitart, de az új kórház helyéről szóló népszavazást is támogatja (FRISSÍTVE: Pesti Imre, Velkey György...)

Budán kellene felépülnie a kormány által tervezett új kórháznak, és erre az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) területe a legalkalmasabb – ismételte meg a főpolgármester.

Tarlós István a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, ez nem javaslat, hanem a kerületi polgármesterekkel kialakított vélemény. Az ügyben nem a főváros hozza meg a döntést - hangsúlyozta.

Az egykori OPNI területe melletti vélemény azért született, mert ott most nincs egészségügyi ellátás, és egy ilyen területen sokkal könnyebb organizálni az építési munkákat, mint ahol jelenleg is kórházi ellátás folyik - magyarázta a főpolgármester megjegyezve, hogy valóban felmerült a Szent János Kórház területe is.

Tarlós István közölte, hogy az egykori OPNI állami tulajdonban van, így a tulajdonviszonyok nem jelenthetnek problémát. Szólt arról is, az a kérésük, hogyha fel is épül az új központi kórház, és egyetértésükkel esetleg Budán, attól a Szent Margit Kórház "paraméterei ne sérüljenek meg".

A főpolgármester megtisztelőnek nevezte, hogy az ügyben kikérték véleményüket, és azt mondta: "ha a Miniszterelnökség népszavazást szeretne, azt mi tudjuk támogatni".

Tarlós István annak kapcsán, hogy Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés szocialista képviselője egy korábbi, a Szent János Kórház területére vonatkozó terv elővételét javasolta, arról beszélt: a tervre 2001 és 2005 között kifizettek 251 millió forintot, de akkor a saját szocialista kormányuk támogatásra méltatlannak minősítette azt.

FRISSÍTÉS (2015.04.13. 09:07):
Az új budapesti kórház helyéről az év közepére születhet döntés, addig széles körű konzultációt tervez a kormány – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Pesti Imre. A fideszes országgyűlési képviselő szerint egy új, „zöldmezős beruházás” lenne a legmegfelelőbb, mivel a volt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) épületét drágább lenne helyrehozni és átalakítani, mint felépíteni egy új intézetet.

FRISSÍTÉS (2015.04.13. 09:33):
– Átfogó szakmai kérdés – reagált a Magyar Nemzet kérdésére a leendő új fővárosi kórház helyszínéről Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Elmondta: még nem kaptak hivatalos felkérést a véleménynyilvánításra. Ugyanakkor szerinte ahhoz, hogy végül a politika meghozza a döntést, három fő területet kell megvizsgálni. – Az új, 1000-1500 ágyas sürgősségi kórház helyszínének kiválasztásánál egyrészt városrendezési, városfejlesztési, logisztikai és közlekedési szempontokat kell figyelembe venni. Ugyanilyen fontos a jó szakmai környezet, amely jelentős részben meglévő alapokon nyugszik – hangsúlyozta Velkey György.

 

 

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink