hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Táppénz és gyermekgondozási díjak – útmutató az OEP-től

A táppénz, a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj és a baleseti táppénz elszámolásának új szabályairól tett közzé részletes útmutatót honlapján az OEP.

2015. január 1-től egyszerűsödtek a táppénz, a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, valamint a baleseti táppénz számítási szabályai - emlékeztetnek.

 

Az útmutatóban részletesen is bemutatott legfontosabb változások:

  • A gyermekvállalás, a betegség, illetve a munkával összefüggő baleset esetén az ellátások összege az ellátás igénybevételéhez legközelebbi időszak jövedelme alapján kerül megállapításra, így mind a béremelés, mind a minimálbér növekedés hatása érvényesül az ellátások összegében.
  • Az egészségbiztosító, a NAV által átadott jövedelemadatok alapján állapítja meg az ellátások összegét, így megszűnik a foglalkozatók (egészségbiztosító és NAV felé történő) kettős adatszolgáltatása.
  • A csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj akkor is folyósítható, ha az ellátás ideje alatt a korábban végzett munkáért jövedelem kerül kifizetésre.
  • Utazási költségtérítés jár annak a kismamának, aki a koraszülött intézményben ápolt gyermekéhez utazik annak érdekében, hogy gyermekét anyatejjel táplálja.
(forrás: OEP)
hirdetés

Könyveink