hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Tanulható az "örömszülés"

Húsz év, negyvenkét ország – ennyi a rövid mérleg. A Föld valamennyi részén ismerik és alkalmazzák a hipno szülést, a HypnoBirthing védett márkanéven terjedő és hódító "örömszülést".

– Csak Magyarországon számít újdonságnak – mondja Marton Ildikó klinikai természetgyógyász, pszichoterapeuta, aki többek közt hivatásos szülésfelkészítő is. – Marie Morgan módszere régóta járja diadalútját a világban, igaz, nálunk még csak 2-3 születéssegítő dúla ismeri, de mivel az érdeklődés egyre nagyobb iránta, egyre többen tanulják meg és tanítják, adják tovább.

A szüléstől, bevallottan vagy be nem vallottan, minden nő tart bizonyos mértékig. Félelmek, szorongások, kétségek, bizonytalanság keríti hatalmába a várandós nőt, és a szülés időpontjának közeledtével a stressz egyre növekszik.

– Ez sajnos így van, bár a szülés jó esetben és a leggyakrabban olyan természetes folyamat, amely komplikációmentesen, "önmagától" lezajlik – húzza alá a természetgyógyász. – Viszont a szokások, a környezet, a körülmények, minden azt sugallja, hogy a szülő nőt kórházban, betegek közt, szinte betegként kezelve kell ellátni, körülvenni az egészségügyi személyzetnek. Pedig a terhesség és a szülés nem betegség, a legősibb történés, és a legnagyobb csoda.

A hipno szülés jelentősége abban van, hogy ráébreszti a nőt minderre, élményként kezeli a szülést, melyben az anyán kívül a baba és az apa is főszereplő. Hiszen nemcsak gyerek jön a világra, hanem család születik.

Sokan nem értik első hallásra, hogyan lehet hipnózisban szülni, visszarettennek, hogy esetleg öntudatlan állapotban, elkábítva kell világra hozni gyermeküket.

– Erről szó nincs. Egy rendkívül egyszerű, tanulható, néhány óra alatt elsajátítható módszerről van szó, amelynek van egy filozófiai alapja, és egy technikai része. Nincs szó semmiféle "transzról", kuruzslásról, egzotikus történésről. Ellenkezőleg, a nő éberen, tudatosan, bátran, felkészülten éli meg a pillanatot, mikor a folyamat végén megszületik gyermeke. A születésfelkészítő egy relaxációs módszerrel ismerteti meg a várandós nőt, amelyhez a helyes légzéstechnika is hozzátartozik. Lényegében a test és lélek együttes felkészítéséről van szó, mert a szülés minden ellenkező hiedelemmel szemben nem csupán testi, fizikai teljesítmény, hanem spirituális élmény is egyben.

Ha a nő hisz ebben a módszerben, akkor a félelem-feszültség-fájdalom szindróma felszámolható, a negatív érzelmek eltűnnek, és az ősi ösztönre támaszkodva létrejön az "örömszülés." A speciális relaxáció kellemesebbé, kényelmesebbé teszi a szülést – és biztonságosabbá. Az anya friss és éber marad, megfelelő légzéstechnikája révén a baba oxigénellátása is jobb lesz, mindez lehetővé teszi az anya korai kommunikációját a babával. Ebben a folyamatban az apa is részt vesz, és nemcsak kívülállóként, statisztaként, hanem igazi családtagként.

Milyen tapasztalatok vannak, miért kedvelik a nők ezt a módszert?

– Mert egy tudatos folyamatot élnek át, vizuálisan is elképzelik mindazt, amit a testük működéséről megtanultak, és a szülés "forgatókönyve" szerint harmóniát alakítanak ki saját testükkel. A mentális félelmek, gátak oldódnak, ezáltal a fizikai feszültség és fájdalom is, kialakul a kívánt belső egyensúly. Ilyen körülmények között kevesebb gyógyszerre, külső beavatkozásra van szükség, ritkább a komplikáció a császármetszést is beleértve, kevesebb a koraszülés és a kis súllyal született baba. Nyugalom és belső béke jellemzi az ilyen módon történő szülést, ezért ajánlható jó szívvel, minden gyermeket váró anyának.

Marton Ildikó Bázelben és Londonban sajátította el a módszert, és feltett szándéka, hogy a közeljövőben Magyarországon is szélesebb körben ismerteti az Amerikai Hipnózis Egyesület hivatásos oktatójaként.

Leopold Györgyi
a szerző cikkei

(forrás: MTI-Press)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés