hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Táncoló molekulák segítségével állították helyre az idegi kommunikációt

Kísérleti egerek egy injekciót követően gyógyulás jeleit mutatták gerincvelő sérülést követően, számol be egy kutatás eredményeiről az Index.

Az amerikai Northwestern Egyetem Samuel I. Stupp vezette kutatócsoportjának tagjai a komoly áttörést jelentő kísérleti kezelés során a kettévágott gerincvelő két része közé egy különleges gélt juttattak, amelyben a peptidekből álló nanoszálak kommunikációt létesítettek a gerincvelő egymástól elvágott két szakasza között, beindítva a gyógyulást. A gyógyulás előidézéséhez két sejtek számára fontos jelzőanyagra volt szükség: az egyik a b1-integrin, amely beindítja az axonnak nevezett idegsejt-nyúlványok fejlődését, továbbá a fibroblaszt növekedési faktor 2, amely az idegsejteket támogató hajszálerek és mielinhüvely fejlődését indítja el.

Az így kezelt egerek négy hét alatt megtanultak járni. A befecskendezett anyag pedig 12 héten belül felszívódott és lebontotta a szervezet. Az áttörés kulcsa a kutatók szerint a gélben található „táncoló molekulákban” keresendő.

A receptorok a neuronokban és más sejtekben folyamatosan mozognak, ha a molekuláink lusták és nem szocializálnak nem tudnának kapcsolódni a receptorokhoz – magyarázta Samuel I. Stupp.

Azáltal, hogy a molekulák táncolnak és ideiglenesen kiugranak ezekből a szupramolekuláris polimereknek nevezett struktúrákból, hatékonyan kapcsolódhatnak a receptorokhoz. Tekintve, hogy a sejtek és receptorok folyamatosan mozgásban vannak, elképzelhető, hogy a molekulákkal gyakrabban találkoznak – tette hozzá az Index szerint.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink