hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Támogatásra várnak a patikák

Összességében 900 millió forintot utal a generikus programban élen járó patikáknak május 21-én a Kincstár. Ez azonban sovány vigasz a gyógyszerészeknek, akik a Széll Kálmán Terv megtakarítási akcióinak eredményeként eddig árrés-tömegük 15-16 százalékát bukták el.

Az idén bevezetett, patikákra szabott generikus ösztönzőrendszer finanszírozására idén összesen 2,7 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből a pénzből azok a gyógyszertárak részesülhetnek, amelyek az ártámogatásra felírt gyógyszerek legalább 35 százalékát a legolcsóbbra cserélik. Az első negyedév eredményeinek összesítéséből kiderül, hogy a gyógyszertárak majd 100 százaléka „átugrotta” a fenti határt, így az első negyedév jutalmazására szánt 900 millió forintból összesen 2421 patika részesül. Ötvenezer forintnál kevesebbet 22, egy milliónál többet 9 gyógyszertárnak utal a Kincstár. A döntő többség középmezőnyben végzett, ami azt jelenti, hogy 200 és 500 ezer forint közötti összegben részesülnek.

Jelenleg azonban ez az egyetlen biztató hír a gyógyszerészeknek, akik a gyógyszerárak vaklicites csökkentésének eredményeként árréstömeg-bevételük 15-16 százalékát veszítették el. Ennek legfeljebb a felét kompenzálhatja a generikus ösztönzőrendszer.

Telekessy patika (Fotó: eger.hu)Jelenleg az is eredménynek számít, hogy az úgynevezett szolidaritási díj megszüntetését nyár közepéről év végére halasztotta a kormány. E rendszer keretében a nagyforgalmú patikák befizetéseiből támogatják a jogszabályban előírt feltételeknek megfelelő, kisforgalmú, többségében egy-egy vidéki településen egyetlenként működő gyógyszertárakat. A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, Hankó Zoltán szerint más forrásból mindenképp pótolni kell az ily módon kieső összeget. Felbukkant viszont egy újabb adó, amely nem összegének nagysága – hiszen éves szinten legfeljebb 10 ezer forintos befizetést jelenthet –, hanem szinte kivitelezhetetlen adminisztrációs terhe miatt okozhat gondot.

Az Élelmiszerlánc Felügyelet fenntartására minden olyan termék nettó árbevételének 0,1 százalékát be kell fizetniük, ami nem gyógyszer, kozmetikum illetve kábítószer. Az adóval érintett körbe tartoznak például a nem vényköteles gyermektápszerek, a gyógyteák, gyógyvizek, étrendkiegészítők. A patikai rendszerből ezek legyűjtése okozhat gondot, állítják kamarai tisztségviselők, s nem a befizetendő összeg nagysága, amely lehet, hogy még az ezer forintot sem éri el.

Arra kérdésre, vajon csak városi mendemonda szerint, vagy valóban létezik gyógyszerhiány, a kamarai elnöke elmondta: problémát okoz, hogy jónéhány hatóanyagból egyetlen preferált készítmény van, s ha ez hiánycikk, akkor nem tudják kiszolgálni a közgyógyellátottakat, mivel nekik csak a preferált referencia ársávba tartozó készítmények adhatók ki.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink