hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Támadják az abortusztabletta engedélyét

Biztonságossági aggályokra hivatkozva pert indított az abortusztabletta forgalomba hozatalát engedélyező határozat ellen egy konkurens cég – írja a Magyar Nemzet.

A tabletta hazai forgalomba hozatalát lehetővé tévő államigazgatási határozatot májusban adta ki a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet – Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI OGYI). Ez tulajdonképpen formalitás volt, hiszen akkor már lezárult a szer egyszerre több európai uniós tagállamban zajló engedélyezési eljárása. Ám valami még hiányzott ahhoz, hogy a készítmény ténylegesen forgalomba kerülhessen Magyarországon.

Az engedélyező határozaton túl ennek ugyanis a véglegminta-engedély kiadása a feltétele. A GYEMSZI OGYI sajtóosztálya kérdésünkre közölte: ilyen engedélyre irányuló kérelmet a készítmény forgalombahozatali engedélyének jogosultja, a SUN Pharmaceutical Industries Europe BV a mai napig nem nyújtott be. A hatóságnál ennek nem tudták az okát. 

Más meglepő fejlemény is van az abortusztabletta körül. A forgalombahozatali engedélyt ugyanis valamennyi érintett országban biztonsági aggályokra hivatkozva megtámadta egy konkurens cég, amely szintén a nem kívánt terhesség gyógyszeres megszakítását szolgáló készítményt forgalmaz. A vállalkozás egyben peres eljárást indított a forgalomba hozatalt engedélyező magyarországi határozat felülvizsgálata érdekében. Arra a kérdésre, hogy foglalkozik-e a konkurencia minőségi kifogásaival a magyar hatóság, a GYEMSZI OGYI közölte, minden esetben vizsgálják a birtokukba jutott új információkat, s ha szükséges, az engedélyt módosítják, avagy visszavonják.

Az abortusztabletta engedélyezése néhány hónapja óriási politikai vitát váltott ki hazánkban. A forgalombahozatali engedély kiadásának híre váratlanul érte az abortuszügyre érzékeny KDNP-s képviselőket, akik tiltakoztak, azt követelve az egészségügyi államtitkárságtól, hogy akadályozza meg a szer alkalmazását.

A botrány kapcsán Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár azt mondta: „Magyarországon nem kerül forgalomba az abortusztabletta. A készítmény regisztrálása nemzetközi kötelezettség volt, de a további eljárást tekintve az egyes tagállamok a saját hatáskörükben járnak el.” Úgy fogalmazott: „a tabletta alkalmazása kapcsán olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető, ezért úgy döntöttek, a készítmény beszerzésére, tb-támogatására, forgalmazására nem fog sor kerülni”.

Azt soha nem közölte, milyen eszközökkel akadályozná meg egy engedélyezett készítmény forgalmazását.

A teljes cikk a Magyar Nemzetben

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink