2020. április. 05., vasárnap - Vince.
hirdetés
hirdetés

Jobb megoldás lenne, mint a műtét

Talajbaktériumok fogják elpusztítani a ráksejteket?

Könnyen lehet, hogy egy, a talajban élő ártalmatlan baktérium fogja a belátható jövőben megölni a ráksejteket – ismertetik kutatásukat e héten egy konferencián a Nottinghami Egyetem és a Maastrichti Egyetem brit, illetve holland munkatársai. Azt tervezik, hogy 2013-ban már ki tudják próbálni módszerüket rákos betegeken, és ha olyan sikeres lesz, amilyennek remélik, akkor – egyéb, hagyományos eljárásokkal kiegészítve – meg tudják nyerni a csatát a rák ellen.

hirdetés

A szóban forgó baktérium a Clostridium sporogenes, amely mindenfelé megtalálható a talajban. Ha a baktériumot, illetve spóráit szolid tumorba injektálják, akkor ott szaporodik, és egy olyan enzimet termel, amely aktív formájúvá tesz egy külön beadott pro-drogot, amely aztán elpusztítja a ráksejteket.

A rákellenes szer csak akkor válik aktívvá, ha találkozik a bakteriális enzimmel a daganatban, ezért kizárólag a baktérium közelében levő rákos sejteket károsítja.

A jelenlegi eredmények bíztatóak, azonban a klinikai vizsgálatok előtt még többféle módon is tökéletesíteni kell az eljárást. Az egyik ilyen módosítás már megtörtént: olyan gént építettek be a baktérium DNS-ébe, amelynek hatására nagyobb mennyiségben termeli a gyógyszert aktiváló enzimet, s az enzim egyben hatékonyabbá is vált.

De mi teszi éppen ezt a baktériumot alkalmassá a rák kezelésére? A válaszhoz előbb egy másik kérdést kell feltenni: hogyhogy nem károsítja ez a kezelés az egészséges sejteket?

A kutatás vezetője Nigel Minton professzor, aki 2004-ben alapította meg a Nottinghami Egyetemen a Clostridia Kutatócsoportot. Ő magyarázta el a sajtó képviselőinek, hogy a Clostridium sporogenes azért alkalmas erre a fajta kezelésre, mert nagyon ősi baktérium, amely még akkor fejlődött ki, amikor a Föld légköre nem volt olyan gazdag oxigénben, mint most. Ennek folytán ma is csak alacsony oxigénkoncentrációjú közegben tud megélni. „Amikor a Clostridia spórákat beadjuk a tumorba, ott is csak az oxigénszegény helyeken tud szaporodni, azaz a szolid tumorok közepe táján. Ez teljesen természetes folyamat, ehhez semmit nem kellett változtatni a baktériumon. Ezt a tulajdonságát használhatjuk fel arra, hogy csak a rákos sejteket pusztítsa el, és az egészségeseknek ne ártson” – magyarázta Minton professzor.

A remények szerint a C. sporogenes egyszerű és biztonságos eszköze lesz a rákos sejtek kiirtásának a legtöbb – talán mindegyik – szolid daganat esetében. Minton professzor szerint ez jobb megoldás lenne, mint a műtét, főként a nagy kockázatú betegeknél, és azokban, akiknek tumora nehezen elérhető a sebész számára.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today, MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!