hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szurkolás teljes szívvel

A jó hazai csapat tétmérkőzése a férfiak és a nők szívét egyaránt próbára teszi – a 90 perc alatt még egészséges érrendszerűek körében is megduplázódik a kardiovaszkuláris események kockázata. A koszorúérbetegek körében négyszeres a rizikó, s a veszély a meccs tétjével arányosan növekszik.
  A 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság a szurkoláson túl az emocionális stressz és a kardiovaszkuláris események közötti kapcsolat feltérképezéséhez is jó alappal szolgált. A helybeli kollégák a München és vonzáskörzete lakosai körében bekövetkezett akut kardiovaszkuláris események (CVE) időbeli alakulását vizsgálták (figyelmen kívül hagyva a vb-re érkező turisták által okozott átmeneti populációváltozást) a bajnokság 24 napja alatt. Kontrollként három olyan időszak szerepelt, amelyek kívül estek a sporteseményen.
  Kór- és esetlapokról kikeresték a riasztás időpontját, a tünetek kezdetét, az első vizsgálati eredményeket (vérnyomás, szívfrekvencia, rövid kórtörténet, EKG-lelet), a végső diagnózist, valamint a páciens életkorát és nemét (NEJM 2008;358:475–83).

Folytatás a 10. oldalon

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Medical Tribune
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés