hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szűrést exportálnak Aradra a vásárhelyiek

A határon is túlnyúló mellrákellenes programra nyert több mint 500 millió forintos uniós támogatást a hódmezővásárhelyi kórház – írta az MTI.

Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet igazgatója arról számolt be  a sajtónak, hogy 1,78 millió eurót nyertek el rendszeres mammográfiás szűrés infrastruktúrájának fejlesztésére a hódmezővásárhelyi és a szentesi kistérségben, illetve Aradon. Hódmezővásárhelyen 852 ezer euróból, azaz csaknem 250 millió forintból, Szentesen 530 ezer euróból, azaz több mint 150 millió forintból, Aradon pedig 400 ezer euróból valósulnak meg fejlesztések.

Hódmezővásárhelyen eddig a nők 67 százaléka vett részt szűrésen, ezt az arányt szeretnék 70 százalék fölé emelni, Szentesen az országos átlagot elérő 43 százalékot növelnék, míg Aradon az a cél, hogy megteremtsék a szűrési lehetőséget, ott ugyanis szervezett keretek közt eddig ilyen nem volt.

Székely Orbán Csaba, a program aradi projektmenedzsere elmondta: évente 120 nő hal meg a megyében a mellrákban. Ezen a helyzeten szeretnének javítani.

A 16 hónapig tartó projekt keretében mindhárom helyszínen korszerű mammográfiás készülékeket vásárolnak, képzéseket tartanak, és megosztják egymással a tapasztalatokat a szűrés szervezésben és a betegség kezelésében, utógondozásában.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés