hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Szülési szimulátorral elkerülhető a sürgősségi császármetszés

Az úgynevezett szülési szimulátor segítségével azonosíthatók azok a nők, akiknek várhatólag nagyon nehéz szülésük lesz, és fel lehet ajánlani nekik az előre tervezett császármetszést.

Ha már a terhesség alatt meg lehet tudni, hogy mely nőknek lesz valószínűleg nehéz szülése, lényegesen csökkenthető a sürgősségi császármetszések száma, amelyek esetében mintegy hétszer akkora a szövődmények aránya, mint az előre tervezett műtéteknél. Sokkal ritkábban lenne szükség fogó alkalmazására és vákuumextrakcióra is, amelyek a gyermek megszületését segítik ugyan, de később problémákat okozhatnak az anyának, például vizelet inkontinenciát.

Erre kerestek megoldást Olivier Ami, a Dél-Párizsi Egyetem kutatója és munkatársai, akik a Predibirth-nek nevezett szoftvert dolgozták ki. Első lépésként a terhes nő medencéjéről és a magzatról MRI képet készítenek, majd a szoftver rekonstruálja ezeket 3D alakban. Ezután a magzat lehetséges elhelyezkedésének és a szülés folyamán végbemenő forgásának, a szülőcsatornán való végighaladásának 72-féle variánsát modellezi a program, és e szimulációk alapján egy pontszámmal jellemzi, hogy mekkora a problémamentes szülés valószínűsége.

Egyes szülészek már használnak egy pelvimetriának nevezett módszert a medence méretének meghatározására, és ezzel próbálják megbecsülni, hogy nehéz szülés várható-e. Ez az eljárás azonban nem veszi figyelembe a magzat fejének alakját és a medence hajlását. „Ha egy nőnek kicsi a medencéje, ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy nem tudja megszülni gyermekét, és a nagy medencéjű nőnek is szüksége lehet mechanikai segítségre. A valódi kérdés az, hogy az adott magzat át tud-e haladni az adott medencén” – mondta Olivier Ami.

Ami és munkatársai a Predibirth-öt 24 nőn próbálták ki retrospektíven, a szülés előtt elkészített MRI képek alapján. A nők közül 13-an problémamentesen szültek, és a Predibirth mindegyikük esetében ezt is „jósolta”. Öt nőnél kellett sürgősségi császármetszést végezni, közülük háromnál a magzat elakadása miatt. E három nőnél a Predibirth is nagy kockázatúnak jelölte a szülést. A másik két nőnél a császármetszést más okból kellett elvégezni, azért, mert a magzati szívfrekvencia aggodalomra adott okot. Három nőnél végeztek elektív császármetszést, s közülük kettőnél a szoftver is nagyon nehéz szülést jelzett előre.

Ami munkacsoportja most egy nagyobb vizsgálatot végez, hogy igazolják a szoftver által szolgáltatott eredmények megbízhatóságát. Céljuk az, hogy a sürgősségi császármetszések többsége helyett elektív császármetszést lehessen végezni.

Virginia Beckett, az angliai Bradford Oktató Kórház munkatársa nagyszerűnek tartja ezt az új lehetőséget, de azért arra is figyelmeztet, hogy a szülőfájások erőssége is befolyásolja, hogy mennyire lesz nehéz a szülés.

Weisz Júlia, dr.
a szerző cikkei

(forrás: New Scientist)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés