2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Szükséges évente a koronavírus elleni oltás?

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) azt a javaslatot kezdte el vizsgálni, hogy az influenza elleni vakcinához hasonlóan évente vegyék fel az emberek a koronavírus elleni oltást is, írja az Infostart.

Az FDA tanácsadó bizottsága kételyeket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy a legtöbb felnőtt és gyermek esetében ezt a gyakorlatot kellene alkalmazni. Ők úgy vélik, még mindig túl sok kérdés a megválaszolatlan kérdés a vírussal kapcsolatosan.

Az influenzával ellentétben, amely a téli hónapokban terjed igazán, a koronavírus terjedése kiszámíthatatlan, folyamatosan új változatok jelennek meg, nincs könnyen megérthető szezonális mintázat. A találkozón többször is kimondták: a Covid nem olyan, mint az influenza.

Az eredeti javaslat szerint júniusban dőlt volna el, mely törzsre fejlesszék ki a következő szezonra szóló oltást: egyesek azt fűzték hozzá, jobban örülnének, ha erről évente több megbeszélés szólna. Egy esetlegesen megjelenő, veszélyes új variáns esetén erre egyébként is sor kerülne.

Az is kérdésként merült fel, hogy az őszi vakcinázás lenne-e az emberek egyelten lehetősége évente az oltás felvételére. Abban ugyanakkor mindenki egyetértett, hogy a jövőben nemcsak az emlékeztető oltások, hanem az első adag oltások esetében is a kétkomponensű, a BA.4 és BA.5 ellen kifejlesztett oltást kellene használni.

Az FDA meghallgatja a tanács véleményét, elfogadni ugyanakkor nem köteles azt, bár legtöbbször ezt teszi, írja az Infostart.

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink