hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szűkös a támogatás

Az osztrák egészségügyben, a betegellátásban, az otthoni ápolásban, a betegszállításban és baleseti ellátásban, nem utolsósorban pedig a hospice-ban nagy szerepet játszanak az egyházi létesítmények, illetve a humanitárius szervezetek. Az egyházi kórházak szerfölött jó hírűek: a 325 ausztriai kórházból 39 rendi intézmény (129 kórház magánkézben van). Harminckét kórház a katolikus, hét az evangélikus egyház tulajdona, bennük összesen 9200 ágy áll a betegek rendelkezésére. Más számítás szerint Ausztriában minden hatodik kórházi ágyat az egyház tart fenn. A foglalkoztatottak száma 14 ezer.
Az egyházi kórházak jelentősége különösen a tartományokban számottevő. Akadnak olyan körzetek, ahol nélkülük egyszerűen elképzelhetetlen lenne a gyógyítás: Felső- Ausztriában például a kórházi ápolásra szorulók 38 százalékát látják el egyházi intézményben. Burgenlandban ez az arány 30 százalék. A nyolc bécsi rendi kórházra, az itteni 1900 ágyra a lakosság 15 százalékának alapellátása jut. Különleges szerepet játszik a bécsi Irgalmasok kórháza (Barmherzige Brüder): ez az a kórház, ahol a biztosítás nélküli rászorulókat is fogadják. Ambulanciáján évente 65 ezren fordulnak meg, olyan jövedelemmel nem rendelkező nincstelenek, akiknek más lehetőségük aligha lenne az egészségügy szolgáltatásainak igénybevételére.
A rendi kórházak fenntartását nem csak a szűkös anyagiak nehezítik. Hiányzik a személyzet, még jobban, mint az állami vagy magánkórházakban. Az egyházi kezelésű intézményeket az egészségügyi kormányzat nem részesíti ugyanolyan támogatásban, mint a fennhatósága alá tartozókat, így a legkörültekintőbb gazdasági irányítás sem képes megbirkózni a technikai fejlődés anyagi követelményeivel, a gyógyszerek árának rohamos emelkedésével és a jól képzett orvosgárda biztosításával. Az érintett rendek egyébként közös szervezetet alapítottak, hogy együtt, nagyobb nyomatékkal képviselhessék érdekeiket.
A humanitárius szervezeteknek – amelyek egy része, például a Caritas szintén egyházi kötődésű – inkább az ápolásban jut nagyobb szerep. A Caritas 11 idősek otthonát üzemeltet, melyekben nemcsak egészséges, hanem ápolásra szoruló öregeket is elszállásolnak.
 A mentőszolgálat sem boldogulna a humanitárius szervezetek nélkül. Közülük a Vöröskereszt, a Munkás Szamaritánus Szövetség és a Johanniták Baleseti Segítő Szolgálata nyújt hatékony segítséget, részben a betegszállításban, részben a baleseti helyszíni ellátásban. Saját mentőautójuk a Mentőszolgálat flottájába tartozik, az együttműködést a központi szolgálat szervezi.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
SZÁSZI JÚLIA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés