hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Szűkebben mérik a segítséget

Ma jár le a házi segítségnyújtásban részesülők felülvizsgálatának határideje: aki az új szabályok szerint "nem elég beteg" a szolgáltatás igénybevételéhez, magára maradhat – emlékeztet a Népszava.

Az értékelőlapon összességében ugyanannyi pontot lehet szerezni, mint korábban, a pontszerzést viszont megnehezítették – írja a lap. – Ha valaki bottal jár, a fürdéshez vagy a gyógyszerek beszedéséhez segítség kell neki, a korábbinál 1-2 ponttal kevesebbet kaphat. A lapot a háziorvosnak vagy a szociális ellátó intézménynek kell kitöltenie, s az összpontszám alapján dől el, hogy az igénylő napi hány órában jogosult a segítségre, s ettől függ az is, kérheti-e idősotthonban való elhelyezését.

Az értékelés szigorítása mellett ugyancsak jelentős változás, hogy a házi segítségnyújtást szétválasztották szociális segítésre és személyes gondoskodást nyújtó ellátásra. Utóbbit csak szociális vagy egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy végezheti, a szociális segítést viszont közmunkások is elvégezhetik; az igényléseknél még ezt is el kell dönteni. Ám ha valaki mindkettőre jogosult, akkor sem kaphat napi négy óránál hosszabb segítséget. A változtatások mintegy 133 ezer embert érintenek, az új rendszer következtében idén több mint tízezren veszíthetik el jogosultságukat – olvasható a nepszava.hu-n.

 

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink