hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Szűkebben méri a miniszter a rászorulóknak az emberi erőforrást

Erősen korlátozza az önkormányzatok által támogatott házi segítségnyújtáshoz való hozzáférést a humán tárca egy friss rendeletmódosítása – számol be az Index

Azt, hogy ki számít házi segítségnyújtásra szorulónak, egy miniszteri rendelet szabályozza – idézi fel a lap. Ennek a rendeletnek a lelke egy nagy táblázat, amely végigveszi, mennyi segítségre van szüksége a vizsgált embernek az élet különböző területein. A szükséges segítség mennyiségéhez a táblázat területenként pontszámokat rendel egy ötfokú skálán. Például az öltözködésnél 0 pontot számolnak, ha az érintettnek ezzel nincs gondja, 1 pontot jelent, ha minimális segítségre szorul, 4-et pedig, ha az öltözés jelentős segítséget vagy felügyeletet igényel. Az összpontszám alapján dől el, napi óraszámban kifejezve mekkora az érintett ember gondozási szükséglete: napi 1, 2, 3 vagy 4 óra, ennél is több, vagy egyáltalán semmi. Minél több pontja van valakinek, annál több óra gondozásra szorul naponta.

Ezeket a ponthatárokat emeli meg jelentősen a szerdán megjelent Emmi-rendelet. Eddig 11 ponttól járt a napi 1 óra gondozás, most csak 20-tól fog járni. Eddig 21 pont fölött már napi  2 óra gondozás járt, most 26-ra emelték a 2 órás gondozás ponthatárát. Vagyis a 11-es és 19-es pontszám közötti emberek, akik a régi rendszerben napi 1 óra gondozást kaphattak, most nem kapnak semennyit. Azok pedig, akiknek 21-25 pontjuk van, az eddig 2 óra helyett csak napi 1 óra segítséget vehetnek igénybe – olvasható az index.hu-n.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink