hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Sztrájkkészültséget emlegetnek

Kisebb karácsonyi csoda kellene ahhoz, hogy elmúljon az egészségügyiek csalódottsága, írja a Népszava.

„Milyen ország az ahol az elesett kiszolgáltatott beteg emberekért dolgozó egészségügy és szociális ágazatban dolgozó emberek megbecsülése a béka segge alatt van? Megmondom: lelketlen és embertelen!” „Ezek tényleg nem adtak semmit, és közben saját anyám se hiszi el, hogy nem kaptam.”

Ilyen és ehhez hasonló bejegyzésekkel reagáltak az ápolónők és a műszaki területen dolgozók a csütörtöki kormányinfón elhangzottakról tudósító cikkekre. Egyértelművé vált ugyanis: a kormány nem támogatta, hogy egy havi plusz juttatást kapjanak még decemberben az egészségügyiek, köztük a műszaki és gazdasági területeken dolgozók. Az utóbbiak azért is nagyon várták ezt a pénzt, mert ők kimaradtak az egészségügyet érintő valamennyi béremelésből. 

– Miután megszellőztette a kormánypárti sajtó, hogy jöhet ez az év végi extra pénz, órási volt a várakozás – mondta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szervezet (FESZ) elnöke, aki szerint hiába kaptak az orvosok rövid idő alatt igen nagy béremelést, ha az ágyak mellett dolgozók közül sokan továbbra is csak a szakmai minimálbér körüli összeget viszik haza. A háttérben dolgozó műszakiak, gazdasági szakemberek közül pedig csak azok érzékelhettek egy kis emelést, akik minimálbért kapnak. Még az eddigi emelésekkel együtt is az állami foglalkoztatottak fizetésének átlaga alatt marad az egészségügyben dolgozók bére. Ahhoz, hogy a keresetük elérje az átlagos szintet, legalább még egy negyvenszázalékos emelésre lenne szükség.

– Ebben a helyzetben most csak az a jó, hogy nem írtuk alá ezt a bérmegállapodást, így minket nem köt semmimondta Soós Adrianna, s azzal folytatta: – mi ugyanis a legutóbbi küldöttgyűlésünkön már arról határoztunk, hogy a jövő év elején meghirdetjük a sztrájkkészültséget, ha addig nem lesz érzékelhető béremelés.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink