hirdetés
2018. október. 19., péntek - Nándor.
hirdetés

Sztrájkhangulatot mérnek

Az egészségügyiek körében karácsonyra beígért bérkiegészítés elmaradása komoly elkeseredést váltott ki, írja a Szabad Föld.

hirdetés

Az elmaradt „pulykapénz” nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ágazatban ismét erősödik a sztrájkhangulat, tudta meg a Szabad Föld Kiss László ápolótól, az 5.12. Szakszervezet a Tiszta Egészségügyért elnökétől.

Fokozza az elkeseredést, hogy a számos esetben egyik hónapról a másikra élő ápolók az ígéretnek bedőlve engedtek meg maguknak komolyabb karácsony előtti vásárlásokat – adósságba verve ezzel magukat. Mindez komoly mértékben hozzájárult a sztrájkhangulat kialakulásához.

Az ápolóké az egyik legrosszabbul fizetett szakma, ezért a bérminimum év elejei emelésével ismét előállt az a képtelen helyzet, hogy a pályakezdők bére sok esetben ugyanannyi, mint az egészségünket évtizedek óta szolgáló ápolóké. A helyzetet bonyolítja, hogy egyes részlegeknél – például intenzív osztály, sürgősségi ellátás, baleseti osztály – az ápolóknak természetesen eszükbe sem jut, hogy munkabeszüntetéssel bárki életét is kockáztassák. Más részlegeknél azonban a jogszabály által sztrájk esetében is előírt minimális szolgáltatás vita tárgya lehet, ennek mértékét rendre a bíróság szokta eldönteni.

Ettől függetlenül ezekben a hetekben méri fel a szakszervezet a sztrájkhajlandóságot az ágazatban, tudták meg Kiss Lászlótól. A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a nyomásgyakorlás más eszközeit is fontolgatják. Az egyik például a felmondások letétbe helyezése, időponthatáros aktivizálása.

(forrás: Szabad Föld)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Könyveink