2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Sztentbeültetés után a páciensek tizede újra kórházba kerül

A sztentbeültetésen átesett kardiológiai páciensek 10 százaléka egy hónapon belül újra kórházba kerül valamilyen szövődmény miatt – állapították meg követéses vizsgálatukban amerikai kutatók.

Ezek a betegek nagyobb valószínűséggel haltak meg a beavatkozást követő egy éven belül, mint azok, akiket nem kellett 30 napon belül újra kórházi kezelésben részesíteni.

A kórházi újrafelvételi arány mérőszáma lehet annak, hogy az adott intézmény milyen színvonalon látja el feladatát, ezért ezek az adatok már nyilvánosan is hozzáférhetőek az Egyesült Államokban. A mostani tanulmány azonban azt mutatja, hogy jobb ellátás mellett is vannak olyan tényezők, amelyek hozzájárulnak az újabb kórházi kezelés szükségességéhez.

A Duke Egyetem durhami (Észak-Karolina) orvosi karának munkatársai Adrian Hernandez vezetésével közel 13 ezer páciens sorsát követték nyomon, akik sztentbeültetésen estek át a vizsgált 10 éves periódusban egy rochesteri (Minnesota) kórházban.

A beavatkozást követő egy hónapon belül a páciensek közel tíz százalékát kellett újra felvenni a kórházba szívproblémájukkal kapcsolatos vagy más szövődmények miatt. Harminc-kilencven százalékkal nagyobb valószínűséggel kerültek vissza a kórházba a nők, valamint a vese- és tüdőbetegek. A tanulmányt az Archives of Internal Medicine című orvosi folyóiratban tették közzé.

(forrás: MTI/HVG)