hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Szövetségi tanácsülést tart a MOTESZ

Az állam és a szakma viszonya, a humánerőforrás krízis és az egészségügyi ellátórendszer változása szerepel a MOTESZ november 4-i szövetségi tanácsülésének napirendjén. 

A MOTESZ Elnöksége legutóbbi testületi ülésén megvitatta a magyar egészségügy aktuális
helyzetét a Semmelweis Terv célkitűzései, valamint az eddig meghozott intézkedések,
szabályozások tükrében. Megállapításak szerint: az új alaptörvényre alapozódó, a sarkalatos törvények alapvető változásával együtt járó ország-átalakítás messze meghaladja az egészségügy kereteit. A folyamatokat irányító állam elvárja az egészségügy szereplőitől az illeszkedést és az alkalmazkodást a változtatásokhoz. Az egészségi állapotnak és az egészségügynek azonban olyan alapvető és hosszú távú társadalompolitikai és gazdaságpolitikai összefüggéseket mutató sajátosságai vannak, amelyeket már a döntések előkészítése során tanácsos figyelembe venni, és a változások itt jelentkező hatásait és következményeit is nyomon kell követni.

A szövetség kötelességének tekinti, hogy folyamatosan felhívja az illetékesek figyelmét a többi közt arra, hogy a jogalkotási folyamat nem tekinthető puszta technikai kérdésnek. A teljes körű és elegendő idejű egyeztetés nemcsak megerősíti az ágazat politikai vezetésének érdekérvényesítő képességét, hanem javítja a jogszabályok minőségét, érthetőségét és végrehajthatóságát. A minden érintettre kiterjedő párbeszéd felbecsülhetetlen jelentőségű. A szövetség igényli ebben az aktív részvételt és minden tagszervezetét és partnerét mozgósítja a részvétele érdekében.

Minden résztvevőnek a társadalom számára példamutató, nyílt és etikus dialógusra kell törekednie. Az orvosok és az egészségügyben dolgozók anyagi helyzete, bérezése méltatlan, de nem elsősorban az anyagi okok vezetnek a tömeges kiégéshez és az elvándorláshoz, hanem a kilátástalanság és a vonzó jövőkép tartós hiánya. A társadalmi megbecsülés és az orvosok önbecsülése egyaránt megrendült. Elkerülhetetlen a szembenézés ezzel a helyzettel, ami minden felelős ember kötelessége. Nem elég a szakmai, a politikai és a gazdasági döntéshozók kapcsolatainak ápolására összpontosítani. Fordulatra van szükség a szakemberek egymáshoz való viszonyában is, ahogy az egészségügyi szakemberek és a társadalom kapcsolatát is gyökeresen meg kell javítani. 

2011. november 4-én e gondolatok jegyében rendezi meg a Magyar Orvostársaságok és
Egyesületek Szövetsége legfelsőbb testülete, a Szövetségi Tanács ülését, amelyen a három témát részletesen is megvitatják, és tagegyesületeink véleményével, tapasztalataival, javaslataival gazdagítva publikálják majd. A három terület:

  • az állam és a szakma viszonya
  • humánerőforrás krízis
  • az egészségügyi ellátórendszer változása
MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: MOTESZ)
hirdetés

Könyveink