hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Újabb pofon az orvosoknak!

Átlagosan havi nettó 6 ezer forintot veszítenek jövőre az egészségügyi dolgozók a kormány által tervezett adóváltoztatások miatt. Havonta több mint 9 ezer forint bérkompenzációt kellene kapniuk ahhoz, hogy a következő évben is ugyanannyi maradjon a zsebükben, mint az idén. Az infláció miatt ez esetben is több mint 4 százalékkal kevesebbet ér majd a fizetésük.

Jövőre véglegesíti a kormány a 16 százalékos, egykulcsos adórendszert. Ennek egyik lépése, hogy teljesen megszűnik az 1,27-szeres szorzóval számolt szuperbruttósítás, vagyis már csak a bruttó bér után kell megfizetni az adót. Ez az intézkedés minden munkavállaló számára kedvező.

Az alacsonyabb keresetűeknek azonban rossz hír, hogy egy lépésben megszűnik az adójóváírás. Jelenleg havonta 12.100 forint alkalmazotti kedvezményt lehet érvényesíteni bruttó 180 ezer forintos jövedelemig teljes összegben, 260 ezer forintig pedig folyamatosan csökkenő mértékben.

További intézkedés, hogy a mostani 7,5 százalék helyett jövőre már 8,5 százalékos egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot kellene fizetniük a munkavállalóknak. A járulékemelés minden adózó számára többletterhet jelent.

A tervezett változtatások összességében azt jelentik, hogy jövőre mindenkinek csökken a nettó bére, aki havi bruttó 213 400 forintnál kevesebbet keres – derül ki Angyal József okleveles adószakértő, matematikus számításaiból. Igaz ez azokra is, akik 1 vagy 2 gyermek után adókedvezményt vehetnek igénybe. A háromgyermekesek pedig havi bruttó 520 ezer forintig kevesebbet kapnak kézhez, mint ebben az évben.

A Széll Kálmán Terv szerint jövőre sem emelkedik a köztisztviselői, közalkalmazotti illetményalap. A nettó keresetek csökkenését utólagos bérkompenzációval ellensúlyoznák.

A KSH adatai szerint az egészségügyi dolgozók az idei év első felében átlagosan havi bruttó 173 486 forintot kerestek. Ebből az idén – gyermekkedvezmény nélkül – 119.974 forint marad. Jövőre csak 113.633 forint. Átlagosan 9681 forinttal kellene emelni a bruttó bérüket ahhoz, hogy ne csökkenjen a nettó fizetésük. Az idei kereseti adatok egyébként azt mutatják, hogy az egészségügyi dolgozóknál a bérkompenzációval nem sikerült teljes egészében ellensúlyozni az adójóváírás csökkentését. Tavaly az első félévben még 124.907 forint volt az átlagos havi nettó bér, idén viszont már csak 118.293 forint. A szellemi foglalkozásúak nettó fizetése – a bérkompenzáció ellenére – átlagosan több mint 7 ezer forinttal csökkent.

Az egészségügyiek jövő évi jövedelmét tovább csökkentheti a pótlékok kormányzati átrendezése. Igaz, egyelőre még semmi sem végleges, a Munka Törvénykönyv tervezetéről lapzártánkkor is zajlottak az egyeztető tárgyalások. A délutáni pótlék eltörlése, s az éjszakai műszak után járó többlet 50-ről 15 százalékra csökkentése hatalmas érvágást jelent több tízezer egészségügyinek. Egy három évtizede három műszakba járó szakdolgozó esetében a pótlékokkal kiegészített idei havi nettó 150 ezer forint 115 ezerre csökkenne jövőre, amennyiben a tervekben szereplő elképzelések valósággá válnak.

A szellemi foglalkozásúak havi bruttó fizetése átlagosan 189.321 forint volt a humán-egészségügyi ellátásban. Ebből idén 128.467, jövőre pedig 124.006 forint maradna. A több mint négyezer forintos különbséget ennél a fizetésnél átlagosan 6811 forint bérkompenzációval lehetne ellensúlyozni.

A fizikai foglalkozásúak átlagosan bruttó 118.641 forintos fizetéséből 85.870 forint az idei nettó bér, ami jövőre csak 77.709 forint lenne. Esetükben 12.460 forinttal kellene emelni a bruttó jövedelmet, hogy a pénzüknél maradjanak.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink