2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Szokatlan radioaktív sugárzás

Bár Magyarországon is mértek szokatlan sugárzást, ez nem jelentett egészségügyi kockázatot, írja a hvg.hu.

Az év elején Európa több pontján is szokatlan radioakítv sugárzást mértek a levegőben a szakemberek, amelyről senki nem tudta, honnan is jön. Az Együtt képviselője, Szabó Szabolcs rákérdezett a nemzeti fejlesztési miniszternél, hogy Magyarországon is érzékelték-e a sugárzást, válaszában Fónagy János államtitkár azonban kifejtette, hogy valamelyest igen, de ennek nem volt egészségügyi kockázata.

Fónagy azt írta, Jód-131 izotópot mértek Európa nyugati és északi részén, a speciális mérési módszerrel kimutatott mennyiségek azonban egészségügyi kockázatot nem jelentenek. Mint írta, a levegőben mérhető mennyiségű Jód-131 izotóp normál körülmények között elsősorban Jód-131 izotóp előállítása, vagy Jód-131 izotópot tartalmazó radiogyógyszer gyártása során kerülhet a levegőbe, a szóban forgó anyag pedig 2016 december végén, 2017 január elején kerülhetett a levegőbe.

Fónagy szerint a szennyezés a kimutathatóság határán volt, ezért nem volt szükség további tájékoztatás kérésére, de az esetleges nukleáris robbantások detektálására létrehozott Nemzetközi Megfigyelő Rendszer adatait sem mutattak kiugró értékeket. A CTBTO, vagyis az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete közleményében is megerősítette, hogy a légkörben jelenlévő nyomnyi radioaktív jód időnként kimutathatóvá válik, elsősorban az orvosi alkalmazása következtében, és erre került sor az utóbbi időben is, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink