hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Szócska Miklós ma reggel sem ígért bért

A rezidens szövetség és a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke után Szócska Miklós volt a közrádió hétfő reggeli  műsorának vendége.

Az egészségügyi államtitkár - a Papp  Magor által néhány perccel korábban elmondottakra - elismerte, hogy személyesen már jó ideje nem tárgyalt a rezidensekkel a felmondás-mozgalom következményeiről, de ezt nem ítélte problémásnak. „A rezidensek velem nem is keresték a kontaktust, de a munkatársaimmal többször beszéltek, s hamarosan megy a legújabb ajánlatunk, a pénzügyi maradványból a végzős rezidenseknek fogunk praxist vásárolni”. Egyúttal az elmúlt időszak intézkedéseire utalva megjegyezte, „kevés csoporttal foglalkoztunk többet, mint a rezidensekkel”. Úgy értékelte, amit lehetett, azt megkapták. „Két ösztöndíjprogram, meg a praxisvásárlás, nézzék meg, hogy a gazdasági világválság dacára elért eredményeket mind vissza forgatjuk a bérekbe.”

A riporteri kérdésre, hogy az eü-kasszában maradt 60 milliárd miért nem kerül teljes egészében vissza az egészségügybe, így válaszolt: „meg kell nézni az ország helyzetét”.

A beszélgetés fő kérdése természetesen az volt, hogy összeomlik-e januárban az egészségügy? – Erre az államtitkár bizakodónak mutatkozott. Az önkéntes ügyeletvállalás megtagadásáról úgy vélekedett, hogy ezt a problémát, ha lesz majd bizonyára megoldják helyben - „ezt inkább ádventi riogatásnak tartom”. A felmondások aktiválásáról pedig azt mondta: „ez tragikus taktika, ha bekövetkezik, csak mélyíteni fogja a szakadékot, ezt rossz harcmodornak tartom”. De ezzel együtt igyekezett nyugalmat sugározni, jelezve, az ÁNTSZ-szel együtt megpróbálnak felkészülni, valahogy majd megoldják a helyzetet: „biztos vagyok benne, hogy az orvostársadalom csendes többsége nem fogja ellátatlanul hagyni a betegeket”.

(forrás: MR1 - Kossuth Rádió)
hirdetés

Könyveink