hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Szócska Miklós: 2011. a tabudöntögetés éve

A tabudöntögetés éve lesz 2011 az egészsgügyben, ám ezekről részleteket nem akar mondani egyelőre a szakállamtitkár. Szócska Miklós szerint meglepetést ugyanakkor nem fog okozni a februári reformkorszak kihirdetése, a Semmelweis Terv nagy részét meg fogják valósítani. Nagy államosítás nem várható, egyelőre csak két önkormányzat jelentkezett be, hogy átadná az államnak a kórházát. Szócska Miklóst a jövőről, a patikaliberalizáció leállításáról és az orvosok béremeléséről kérdezte a Hírszerző.

A kormány februárra reformkorszakot hirdetett. Az egészségügyben ez a Semmelweis Terv megvalósítását jelenti?

Igen, január végéig szeretnénk lezárni az egyeztetéseket.

Akkor meglepetés nem ér majd senkit, hiszen október óta ismertek a tervek, sőt egy részük az egészségügyi salátatörvényben meg is valósult.

Igen, a salátatörvény megteremtette a kereteket az átrendeződéshez.

Például, hogy csak patikusok lehetnek többségi tulajdonosai a gyógyszertáraknak. Azaz arra kényszerítik a jelenlegi befektetőket, hogy adják el tulajdonuk döntő hányadát.

Igen, de a konzultáció során módosítottuk a korábbi előterjesztést. Így fennmaradhatnak a patikaláncok, de kisebbségi tulajdonban és nem növelhetik érdekeltségüket. És a nagykereskedők is megtarthatják kisebbségit tuljdonrészüket.

Hogyan tud majd a patikus milliókat kifizetni, ha azt akarja, hogy megmaradjon a munkahelye? A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke szerint erre államilag garantált hitelkonstrukciót kellene kidolgozni.

Azért ez egy piacképes terület, lesznek piacképes konstrukciók. Ezért is van a türelmi idő, hogy a pénzintézetek kidolgozhassanak hitelkonstrukciókat, és az ágazatban ne következzen be értékvesztés.

Nem fél attól, hogy lesznek olyanok, akik inkább bezárják a patikájukat?

Nem gondolom, hogy azokon a helyeken, ahol fenntartható a patika, ez be fog következni. Elképzelhető, hogy néhányan kiszállnak, de inkább egy természetes tisztulás következik be. Ám azért azt ne felejtsük el, hogy a patikaliberalizáció mentén volt egy hitelből fizetett aranyláz. Elképesztő mennyiségű bizalmas információ áll rendelkezésünkre az összefonódások megítélésére, ám ez korrekt módon nem használtuk fel a tárgyalások során.

A kormány egyik érve a patikaliberalizáció ellen, hogy nem teljesítette a hozzá fűzött reményeket, azaz a kistelepüléseken, falvakban nem nyitott senki gyógyszertárat. De ezután sem fog senki ott gyógyszertárat nyitni, ahol nem rentábilis. Vagy a kormánynak lesz erre ösztönző programja?

Viszont, ahol rányitottak egy kistelepülésre egy másik patikát, ott mindkettő veszteséges lett. Valóban vannak fehér foltok, ezeket is kezelni kell, de most a nagy rendszerszintű dolgok rendbetételére volt idő. Azt láttuk, hogy a szakmai tulajdonú patikák idővel felőrlődtek volna, és tulajdonképpen trafikpatikákká váltak volna. Ha megnézzük, melyik az a megoldás, amivel egy értelmiségi rétegnek a közösségben való létezését elő tudjuk állítani, akkor az a jó, ha nemzeti érdekkörben és a patikusok többségi tulajdonában tartjuk a gyógyszertárakat.

Orbán Viktor a jövő évi költségvetés ismertetésekor azt mondta, tabukat kell ledönteni az egészségügyben. Mire gondolhatott?

A 2011-es év erről fog szólni, ezért most nem mennék annak elébe. De az elmúlt hónapokban is döntögettünk már tabukat. Ilyen, hogy például a sajtót beengedtük az otthonszülés szabályozásáról szóló egyeztetésre, de ledöntöttük azt a tabut is, hogy a kórházi vezetők ne tudnának megállapodni a források elosztásáról. A kórházi adósság felmérésekor arra jutottunk, mintegy 37 milliárd forint hiányzik, mi 27,5 milliárdot tudtunk adni. Nem tudtuk az intézményeket teljesen konszolidálni, de a szakma látta mekkora a "kenyér, amit szétoszthatunk", és ettől béke van az egészségügyben.

Az interjú folytatása Hírszerzőn.

(forrás: Hírszerző)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés