hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szócska: nem húzunk le kórházakat a térképről

Nem zárnak be kórházakat, de lesz olyan egészségügyi intézmény, ami átalakul - többek között erről is beszélt Szócska Miklós a Hírszerzőnek adott interjújában. Az egészségügyi államtitkár már nagyjából tudja, milyen intézményben, milyen párhuzamosságokat akar megszüntetni, és az is kiderült: nem hisz abban, hogy január elsejétől tömegesen mondanak majd fel a doktorok. 

– Az egészségügyért dolgozó szinte valamennyi szervezet egyidejűleg fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, mondván, tegyen valamit az ágazatért. Ők ezt a lépést azzal indokolták, hogy bár látszik az államtitkárság szándéka, Önnek sem elegendő kompetenciája, sem elég mozgástere nincsen.

– A struktúrával kapcsolatban biztosan nem fogok kritikát megfogalmazni, az államtitkári keret ugyanis egy adottság, s mint olyan, vannak erősségei és korlátai. Az eddigi munkatapasztalataim azt bizonyítják, hogy az elképzeléseimet keresztül tudom vinni. Azt senki nem vitatja, hogy az elmúlt évben valamennyi szakmai szervezettel folyamatosak voltak az egyeztetések: azokon a területeken, amelyeken pénz nélkül lehet javítani, fantasztikus az együttműködés és közös sikereket érünk el.

– Ez azért mégiscsak egy skizofrén állapot: miközben folyamatosak az egyeztetések, több ezer orvos helyezi letétbe a felmondását.

– Miközben nem szabad elfelejteni, hogy a rezidensrendeletet úgy módosítottuk, hogy az a kezdő orvosoknak jóval nagyobb rugalmasságot jelent, a gazdasági környezet gátat szab a lehetőségeknek. Úgy is mondhatnám, hogy a gazdasági mozgásterem kevés ahhoz, hogy rövid idő alatt eredményt érjek el. Ez azonban az ország jelenlegi gazdasági teljesítőképességéből adódó kényszerhelyzet.

– Ez rendben van, az egészségügyben dolgozók közel egy év haladékot adtak is, és türelemmel voltak. Ettől még egy rezidens heti 60-80 órával havi 80 ezer forintot visz haza.

– Ez tarthatatlan helyzet, én is tudom, de nem vagyunk passzívak és nem törődünk bele, dolgozunk a megoldáson.

– Kérdés, hogy ez mire elég. A választások előtt folyamatosan azt ígéreték, hogy emelik az orvosok fizetését.

– Nem a megfelelő személy mondatait figyelték, én ugyanis ilyet nem mondtam. Amit tőlem hallhattak az a következő: az emberi erőforrás tekintetében és gazdasági szempontból az egészségügy a fenntarthatóság szélén áll. De hónapok alatt változik minden. Az egészségügy gazdasági környezetét Európa-szerte figyelem, sehol nincs másként, csak maximum máshonnan indultak. Most már bátrabban beszélek az egészségügyi termékdíjról, ami egy nagyon reális forrásteremtési lehetőség. Vagy nézzük csak azt, hogy az elektromos áram beszerzésén az egészségügyi rendszer számára évi hatmilliárd forintot lehet spórolni, ami a rezidens életpályát fedezi.

– Azt akarja mondani, hogy ezekkel az alternatív forrásokkal akarja befoltozni a rendszert?

– Nem lesz mindenre elég, de jó kiindulási alapot tudnak majd képezni.

– Mikorra?

– Az energia-beszerzést például jövő évre fel tudjuk állítani.

– Rendben, de a Rezidens Szövetség szervezésében több ezer orvos december 31-ig adott haladékot, különben január 1-től aktiválódnak a felmondólevelek.

– Az alternatív források a 2012-es költségvetés tervezésében már meg kell, hogy jelenjenek. Ezek persze, nem jelentenek mindenkinek azonnal teljes körű megoldást, de az első lépéseket meg fogjuk tudni tenni.

– Ezek szerint nem aggódik, hogy felmondanának az orvosok.

– 2003 óta aggódom. Más minőségemben, de én végeztem a migrációs kutatásokat, két év alatt kerestük meg az összes Regisztrációs Hivatalt, és megtaláltuk a magyar szakembereket Európában. A hiteles adatok azt mutatják, hogy migráció szempontjából ugyanott tartunk, mint tavaly. Visszatérve a kérdésre: aggódom, de főleg azért, mert nálunk korábban nem volt, most azonban már készül a felmérés az emberi erőforrás stratégiáról. Ki kell alakítanunk az életpályákat egységes csoportok szerint, és el kell jutnunk oda, hogy az orvosok kritikus tömege érzékelje a változást.

A teljes interjú a Hírszerző oldalán olvasható.

(forrás: Hírszerző)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés