hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Szócska: Kevesebb kórházigazgató lesz

Kórházakat nem szüntetnek meg, legfeljebb átalakul a funkciójuk, a társulások miatt azonban jövőre kevesebb igazgató lesz, mondta az Indexnek adott interjúban Szócska Miklós. Az egészségügy államtitkár január közepe óta a megyékben ismertette a terveit, ma budapesti kórházvezetőkkel és önkormányzati vezetőkkel találkozik.

Január közepe óta járja az országot, fórumokat tart az egészségügy 2012-től esedékes átalakításáról. Miért akarják kilenc nagytérségre osztani az egészségügyi ellátást, amiben majd több megye kapcsolódik össze?

Komplex egészségügyi ellátást a háziorvostól a legmagasabb szintű klinikákig 1-1,5 milliós lakosságra van értelme tervezni. Ilyen egységen belül van olyan esetszám, amivel hatékonyan és biztonságosan lehet működtetni a rendszert. Arra nincs pénz, hogy minden megyében legyen csúcsszintű onkológiai központ, szövvetani és radiológiai diagnosztika vagy transzplantációs központ. A cél az, hogy ezeken a nagytérségeken belül a beteg kisebb problémáit a lehető legalacsonyabb ellátási szinten és kevés költséggel kezelni tudják, a bonyolult esetek pedig időben eljussanak a megfelelő helyre és megkapják a megfelelő kezelést.

Újraosztják megint a kórházak között a szerepeket. Ez nagyon nagy zűrzavart okozott már 2007-ben is.

Ésszerüsíteni, nem pedig mindenáron átalakítani akarjuk a rendszert. A átalakításnál figyelembe vesszük a már most kialakult munkamegosztást. Nyugat-Magyarországon például mindenkinek egyértelmű, hogy Zalaegerszegre megy a szívsebészetre, Szombathelyre sugárterápiára. Ezt nem fogjuk megváltoztatni, csak a betegutak rendezésével megerősítjük a már kialakult rendet. A cél az, hogy a beteget irányítsák a megfelelő helyre, ne küldözgessék ide-oda, és ne végezzenek költséges, párhuzamos ellátásokat.

Az átszervezés azt jelenti, hogy kevesebb kórházra és kevesebb orvosra is lesz szükség? Lesznek leépítések és kórházbezárások?

Orvosokból, kórházi kisegítő személyzetből ma is hiány van, így ilyen értelmű leépítésekre nem lehet számítani. Az ellátórendszer viszont karcsúbb lesz. Lehet, hogy bizonyos kórházi osztályok bezárnak, de az alapelvünk az, hogy gyógyhely nem fog megszűnni, legfeljebb funkciót vált.

Akkor úgy kérdezem: jövőre kevesebb kórházigazgató lesz az országban, mint most?

Szinte biztos, hogy kevesebben lesznek. Ez együtt jár a funkcionális integrációval.

Ki is cserélődnek? Miért írtak ki pályázatokat szinte az összes országos intézet élére?

Ezek a pályázatok nem feltétlenül jelentenek cserét. Biztos vagyok benne, hogy sok helyről nagyon erős pályázatot kapunk a jelenlegi kórházvezetéstől, így ők folytathatják munkájukat, ezért ezek csak megerősítő tisztújítások lesznek. Ezekre azért van szükség, hogy egy új rendszerben minden vezető tiszta lappal induljon a következő öt évre.

A teljes interjút az Indexen olvashatja.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés