hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Előzetes megállapodás az Eurotransplanttal

Az első évben 40-50 beteg, a végleges tagság idején pedig minden transzplantációra váró ember felkerülhet az Eurotransplant listájára. A szervezettel ma írta alá hazánk az előzetes együttműködési megállapodást.


Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint hosszú az út még addig, míg Magyarország eléri a régiós országok transzplantációs átlagát, de ebben jelentős lépésnek számít az Eurotransplanttal kötött előzetes együttműködési megállapodás.

 

Az államtitkár pénteken Budapesten, a Semmelweis Egyetemen tartott szimpózium szünetében a szakmai képviselőkkel közösen számolt be arról, hogy aláírták a megállapodást, amelynek értelmében Magyarország január elsejétől egy éven át az Eurotransplant nemzetközi szervezet tagja lesz.

Szócska Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy mind a betegek, mind az állam számára komoly megtakarításokkal járhat a transzplantáció, például az, ha egy vesebeteg folyamatos dialízis helyett időben új szervet kap. Kiemelte ugyanakkor, hogy a transzplantáció magyarországi fejlesztésében még számos tennivaló van, például a donorkoordináció rendezésének területén.

Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: a Semmelweis Tervben felvázolt strukturális átalakítások részeként azt is áttekintik, hogy a transzplantációs ellátást hol szükséges fejleszteni. Ennek részeként a tüdőtranszplantáció "hazahozatalán" is dolgoznak, ugyanis számítások is igazolták, hogy ez gazdaságilag is megérné.

Szócska Miklós közölte: az elmúlt egy év következetes munkájának komoly sikere, hogy a szakmai és betegszervezetekkel együttműködve sikerült megtenni az első lépést e kényes kérdés megoldása érdekében.

Bruno Meiser, az Eurotransplant elnöke kiemelte: örül annak, hogy bár nehéz munkával, de sikerült leültetni az összes érdekeltet egy asztalhoz. Hozzátette: biztos abban, hogy az első év eredményei a kétkedőket is meggyőzik majd a tagság előnyeiről.

Az átmeneti tagság révén az úgynevezett hiperimmunizált – a szervezetükben ellenanyagot termelő – betegek és a gyermekek juthatnak majd szervhez. Továbbá azok, akik számára a transzplantáció életmentő beavatkozást jelent, például, ha gombamérgezés következtében májelégtelenség alakul ki és emiatt májátültetésre van szükség. Ezek a betegek a listára felkerülve két napon belül szervhez juthatnak – tette hozzá Bruno Meiser.

Langer Róbert, a Semmelweis Egyetem transzplantációs klinikájának igazgatója elmondta: januártól automatikusan jelentenek majd minden donort az Eurotransplantnál, ahonnan automatikusan érkezik majd a segítség is. Az első évben negyven-ötven beteg, majd a végleges tagság idején minden transzplantációra váró ember felkerül az Eurotransplant listájára.

Az egészségügyi államtitkárság írásos összegzése szerint az Eurotransplant International Foundation szervezettel kötött előzetes együttműködési megállapodás révén nagy mértékben nő annak lehetősége, hogy akiknél szükség van ilyen beavatkozásra, azok az eddiginél gyorsabban jussanak a szükséges szervhez. Mint írták, a megállapodást, amely biztosítja a szigorú, egységes szabályok között zajló, átlátható és nyomon követhető nemzetközi szervcserét, csütörtökön írta alá Szócska Miklós jelenlétében Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója, Bruno Meiser, az Eurotransplant elnöke és Ferdinand Muhlbacher elnökhelyettes.

Az egészségügyi államtitkárság kiemelte: az együttműködéstől a szervátültetések minőségbeli javulását várja, hiszen a 10 millió lakos helyett egy körülbelül 130 milliós populációban kereshetnek megfelelő donort a betegeknek, javítva ezáltal azok életminőségét és túlélési esélyeit.

Magyarország a jelenleg hét ország – Ausztria, Belgium, Horvátország, Luxemburg, Németország, Hollandia és Szlovénia – közreműködésével zajló szervtranszplantációs programhoz csatlakozik. Az előzetes együttműködési megállapodás egy alkalommal, egy évvel meghosszabbítható, később az Eurotransplant esetleges teljes jogú tagjaként valamennyi, szervátültetésre szoruló magyar beteg érzékelhetné az együttműködés előnyeit.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés