hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Szlávik: Az egészségügyön még marad a nyomás

Szlávik János szerint a kórházban és intenzív osztályokon ápoltak és a halálos áldozatok száma lassabban követi a járvány csúcsát, írja az Index.

Lehet abban bízni, hogy egyesek szerint ebben az évben vagy jövőre vége a koronavírus-járványnak. Nagyon sok ország feloldja a korlátozásokat, mert azt látja, hogy ez a járvány már nem olyan súlyos, mint a korábbi változat – mondta az Index szerint Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Kiemelte: a WHO aggódik az új variánsok megjelenése miatt, mert a világ azon részein, ahol nem értek el egy bizonyos szintű védettséget, megjelenhetnek újabb és újabb variánsok, de az oltás mindegyik ellen nyújt valamilyen szintű védettséget.

Szlávik János elmondta: a kórházban lévők, az intenzív osztályokon ápoltak és a halálos áldozatok száma lassabban követi a járvány csúcsát, amely a múlt héten volt. Ha valaki kórházba kerül, akkor valószínűleg több hétig kórházi ellátásra szorul. Az egészségügyön még továbbra is marad a nyomás – tette hozzá.

Úgy látja, a fiatalok jobban vészelik át a betegséget, az idősek nagyon sokan vannak. Szerinte nincs értelme azt nézni, hány oltott vagy oltatlan van a halottak között. Ezt azzal magyarázta, hogy ha valakiről kiderül, hogy vírushordozó, akkor automatikusan a járványügyi osztályra kerül, még akkor is, ha nem a koronavírus okozza a panaszait.

A bent fekvők néhány százaléka a koronavírus okozta tüdőgyulladással küszködik. Az intenzív osztályon sokkal jobban lejön a járványnak ez a része, ugyanis ott döntő többséggel oltatlanok fekszenek – fogalmazott a szakember.

Az omikron-variánssal kapcsolatban elmondta, hogy az is tud súlyos fertőzést okozni, ha valaki oltatlan, de a három oltással elkerülhető a súlyos megbetegedés. Magyarországon jelenleg a megbetegedések több mint 90 százaléka omikron. Szlávik János az úgynevezett „lopakodó omikronról” is beszélt.

Ez a lopakodó jó szó, de hát ő nem lopakodó – elég nehéz elkülöníteni a két omikron-alváltozatot, innen jött az a szó, hogy lopakodó, ami így háborús válság idején elég rosszul hangzik, de nem kell tőle félni – magyarázta.

Hozzátette: a deltának több száz ilyen alvariánsa volt, mégsem beszéltünk róla. Szlávik János a TV2 reggeli műsorában kiemelte: soha nem késő felvenni a koronavírus elleni oltást. Szerinte ez akkor is nagyon fontos, ha stagnál a járvány, mert bármikor jöhet egy újabb járványhullám.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink