hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Szívünk Napján ,,Fuss az iskoládért!”

A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) ,,Fuss az iskoládért!” elnevezéssel programot hirdet a Szívünk Napjára.

Hazánkban minden ötödik gyerek túlsúlyos, ideje jó részét a számítógép, vagy a tv előtt tölti, a reklámok hatására pedig a csokik, chipsek, cukros üdítők bűvkörében él. Az elmúlt 20 évben gyakorlatilag megháromszorozódott az elhízott gyerekek száma, amely továbbra is rohamosan nő. Két és félszer annyi snacket esznek a gyerekek; a leginkább problémát jelentő termékek az édességek, a cukrozott üdítőitalok, a magas zsír- és sótartalmú rágcsálnivalók, az édesített gabonapelyhek, valamint a gyorséttermi ételek. Ma már bizonyított: ezek reklámjainak özöne közvetlenül felelős az elhízásért, mert ártalmasan befolyásolja a gyermekek még kialakulóban lévő táplálkozási szokásait.

Ma már minden második gyereknek van saját tv-je, naponta átlagosan 2-3 órát tölt a képernyő előtt, s az elhízott gyerekek szüleinek a fele nem is észleli, hogy gyermeke súlyával probléma lenne. Pedig az elhízás a szív- és érrendszeri megbetegedések előszobája. A fiatalok akár már a 30-as éveikben is számolhatnak krónikus betegségekkel, agyvérzéssel vagy infarktussal is.

,,A napi mozgás és a megfelelő diéta alapvető a szív védelméhez. A mozgás hozza magával az egészséges életmód egyéb velejáróit is, hiszen ha kevesebbet ülünk egy helyben, akkor kevesebb időnk lesz arra is, hogy akár unalomból nassoljunk”, mondja dr. Becker Dávid, a MKT főtitkára, aki szerint most a gyerekeken a ,,világ szeme”, mert a megelőzést, az egészségtudatosságot nem lehet elég korán elkezdeni. Amit nagyon nehéz megtenni: a példamutatás, a saját életmód megreformálása. Ha nincs jó példa a gyerek előtt, aligha él majd aktív életet”– folytatja a kardiológus. Ennek elősegítésére a társaság szeptember 24-én mindenkit vár a Millenáris Parkba, az erre a napra meghirdetett közös futásra. A „Fuss az iskoládért!” akció az egyetlen, ahol a részvétel élménye mellett saját iskolájukért is versenybe szállhatnak a résztvevők.

A „Fuss az iskoládért!” akció során a résztvevők általános vagy középiskolák javára gyűjthetnek pénzt. Minden részvétel a programban és minimum lefutott (vagy lesétált) kör a támogatók jóvoltából 500 forintot ér. Ezt lehet a befutás után felajánlani egy tetszőlegesen választott oktatási intézménynek. A programban részt vevő iskolák között a felajánlások arányában összesen egymillió forintnyi sportszerutalványt osztanak ki.

A jelentkezési lapokat 2017. szeptember 19-ig a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre várják.

(forrás: Magyar Kardiológusok Társasága)
hirdetés

Könyveink