hirdetés
2018. december. 14., péntek - Szilárda.
hirdetés

Szívproblémákra figyelmeztethet az ájulás

Kánikulában serdülőknél is megszaporodnak az ájulásos esetek, akiknél a hirtelen növekedés is a kiváltó okok között szerepel – írja a semmelweis.hu.

hirdetés

Dr. Krivácsy Péter, A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának osztályvezető főorvosa szerint megijedni ugyan nem kell, de fontos feltárni a rosszullét hátterét, mert akár veleszületett szívproblémák előjele is lehet az ájuláshoz hasonló szívritmus- vagy keringészavar. Hozzáteszi, minden negyedik hirtelen szívhalált elszenvedett fiatalról derül ki utólag, hogy a kórelőzmények között volt ájuláshoz hasonló rosszullét – olvasható a semmelweis.hu-n.

Az ájuláshoz hasonló tünetekkel járó szívritmuszavar és keringészavar figyelmeztető előjele lehet akár a serdülőkori hirtelen szívhalálnak is, épp ezért érdemes alaposan utánajárni, mi áll a háttérben – mondja dr. Krivácsy Péter. A főorvos szerint a 14 és 18 év közöttiek körében gyakorinak számít, hogy elsötétül előttük a világ, elvesztik az eszméletüket. Az esetek többségében a fiatalok spontán magukhoz térnek, vagy elegendő árnyékba vinni és fekvő helyzetbe helyezni őket ahhoz, hogy jobban legyenek. Ha azonban fél perc elteltével sem történik változás, vagy ha rángatózás is kíséri az ájulást, mindenképpen hívjunk mentőt – tanácsolja a főorvos, aki szerint ilyenkor alaposabb vizsgálatra – pl. EKG-ra – is szükség van az okok tisztázásához. Dr. Krivácsy Péter hangsúlyozza, megijedni nem kell, de komolyan kell venni a tüneteket, a hirtelen szívhalott serdülők negyedénél ugyanis előfordult korábban ájuláshoz hasonló rosszullét. Az ájulásos, eszméletvesztéses esetek többsége teljesen veszélytelen, különösen nyáron, a nagy hőségben fordul elő, hogy összeesnek a serdülők – mondja Krivácsy Péter, példaként említve az évzárókon jellemző rosszulléteket. A főorvos  azt javasolja, hogy megelőzésképpen akkor is menjünk el háziorvoshoz, ha gyorsan és spontán javul az állapotunk.

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés