2024. április. 19., péntek - Emma.

Szívműtétek háromdimenziós közvetítésben

Akár bonyolult szívműtétek háromdimenziós közvetítését is lehetővé teszi az az új oktatórendszer, amelyet a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában alakítottak ki.

Paragh György, a központ elnöke elmondta: a szívsebészeti centrumban és az új Auguszta épületben kialakított feltételeknek köszönhetően a több száz férőhelyes tanteremben az orvostanhallgatók egyidejűleg, élő közvetítés segítségével követhetik a műtőben zajló eseményeket, a szomszédos laborban pedig a közvetített 3D-s képeken méréseket, szimulációkat végezhetnek.
Az új rendszernek köszönhetően a szívsebészeti központban 3 szívműtőből, az Auguszta épületben pedig további 2 műtőből lehet a háromdimenziós képeket az új Auguszta tanterembe közvetíteni. Damjanovich László, a sebészeti intézet igazgatója elmondta: a beavatkozást a tanteremből végigkísérő hallgatók kérdéseket tehetnek fel a műtétet végző orvosoknak. A 3D-s közvetítés segítségével - speciális polarizációs szemüvegen keresztül - egy hatalmas kivetítőn egyszerre több mint 200 hallgató követheti figyelemmel a műtéteket. Korábban a sebészeti intézet tanszékeinek oktatásában kétdimenziós közvetítéseket alkalmaztak. Az új eljárást a szakorvosképzésben és az orvos-továbbképzésben is felhasználják.
Az elv, amelynek alapján a 3D rendszer működik, már a XX. század elejéről ismert. Alapja, hogy egy fotót vagy videofelvételt két kamerával egyszerre rögzítenek, hasonló módon az emberi szem működéséhez. A képernyőre kivetített kép így egy speciális, polarizációs szemüveggel nézve a térben jelenik meg.


Medical Online; MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés