hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Tudomány

Szintetikus élet

Craig Venter, aki úttörő  szerepet játszott a DNS bázissorrendjét megállapító módszer kifejlesztésében, amivel saját genomját tárta fel, két éve nagy felhördülést kiváltó önéletrajzot írt (A Life Decoded: My genom: My Life), jelenleg pedig mesterséges élet létrehozásán fáradozik.

A Science-ben megjelent tanulmány szerint a Venter Maryland-i intézetében dolgozó kutatócsapat a Mycoplasma mycoides nevű baktérium genomját másolta le és építette élesztősejtbe, ahol könnyebben lehet a bakteriális genomot módosítani. Ezt követően a módosított bakteriális DNS-t kivonták és egy másik baktériumba (Mycoplasma capricolum) juttatták, miután a gazdabaktérium idegen-DNS-t felismerő rendszerét kikapcsolták. 

A DNS-transzfer kidolgozása után a következő lépés a tervek szerint az lesz, hogy egy teljesen mesterséges, laboratóriumban előállított genomot ültetnek be bakteriális sejtbe, ezáltal teljesen újfajta élőlényt hoznak létre. A remények szerint a mesterséges élőlények képesek lesznek többek között bioüzemanyagot termelni, szennyező anyagokat lebontani.

Kazai Anita

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink