hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Színház a szabadban

Nyáron egyebek mellett azért jó színházba menni, mert kicsit olyan, mintha nyaralna az ember. Na, legalábbis előadás előtt meg után. Közben ugyanis – legalábbis bizonyos előadások alatt – bőven van időnk azon tépelődni, vajon osztódással vagy más szaporodási technikával nő-e a nyári színházak száma; és hogy vajon hány vár vagy várfal, kastély vagy rom vár még alkalmi társulatra szerte az országban.

  Éppen ezért jó, ha válogat a nyári színház nézője (is); keres valamiféle referenciát: rendezőt, színészt, darabot, esetleg helyszínt. Akkor még jól is járhatunk. Alább némi előválogatással segítek dönteni – ezek persze szigorúan az én szempontjaim; s hogy ne érhessen az elfogultság vádja, jelzem mindig, hogy hol található, hogy mi látható mégimages/
  Esztergomban július 13–14-én a Szabadkai Népszínház társulata lép fel: a Záróra című produkció zenés játék, a művészek pedig híresen jó muzsikusokimages/ Augusztus 3-án a már előre elhíresült Macskabaj látható, Martin McDonagh darabja; a gengsztervígjátékot a Révkomáromi Jókai Színház mutatja be. (www.esztergomivarszinhaz.hu)
  Zsámbékon júliusban két saját bemutatót tartanak: a Bad Time Story című táncos produkciót Ivo Dimcsev rendezte (július 12–15.), a Libiomfit pedig Kálmánchelyi Zoltán írta és rendezte (július 26–29.). Ezt követi augusztus 17-én az „igazi” Liliomfi; Vidnyánszky Attila rendezése a beregszásziakkal és Gyulával közös produkció. Színházi csemegének ígérkezik a valahai Máté Gábor- osztály szokásos nyári összegyűléseinek idei darabja, a produkció címe Járó Zsuzsa (aki egyébként az osztály egyik tagja volt, és jelenleg Egerben színész); ezt az előadást augusztus 9–12. között játsszák. (www.zsambekiszinhazibazis. hu)
   Gyulán július 2–15. között rendezik a szokásos Shakespeare-fesztivált, melynek (és talán az egész nyári szezonnak) a legeslegnagyobb „durranása” a litván Meno Fortas színház vendégszereplése: a Nekrosius rendezte Othellóval jönnek július 15-én; aki különleges élményre vágyik, annak kihagyhatatlanimages/ Előtte, július 3–7. között játsszák Szász János rendezésében a Lear királyt, Derzsi János, Molnár Erika, Vasvári Emese, Mertz Tibor, Gazsó György, Tóth József és mások szereplésével. Július 12- én látható itt az Alföldi Róbert rendezte Szentivánéji álom a Bárka előadásában, 14-én pedig beszélgetés lesz Shakespeare-ről Esterházy Péterrel.
   A fesztivál mellett is bőséges nyári évadot kínál a fantasztikus élményfürdővel és stranddal felszerelt város: augusztus 2–4. között Makk Károly rendezésében Hubay– Vas–Ránki örökzöld opuszát, az Egy szerelem három éjszakáját mutatják be. Augusztus 10–11-én pedig Kálmán Imre Bajadér című operettjét játsszák a Tószínpadon. (www.gyulaivarszinhaz.hu)
  Kőszegen, a Várszínházban július 7-én Pitti Katalin és Teleki Miklós lép fel. Július 13-án mutatják be, és 22-ig (nem mindennap!) játsszák Csokonai: A méla Tempefői című művét, Jordán Tamás rendezésében, parádés szereposztással: fellép Bezerédi Zoltán, Fekete Ernő, Spindler Béla, Epres Attila, Hollósi Frigyes, Sipos Vera és Botos Éva. Július 17-én a Sebő együttes ad koncertet, 24-én pedig a Benkó Dixieland. Július 31-én fiatal színészek Molnár Ferenc és Szép Ernő műveiből adnak zenés estet, Keserű krémes címmel, augusztus 3–4-én pedig a Csárdáskirálynő láthatóhallható. (www.koszeg.hu)
   Szentendrén július 6–7-én vendégszerepel az Örkény Színház, Tasnádi István Finito című komédiájával. Ezt követően 11–13. között mutatják be itt a gyulaiakkal közösen a Lear királyt. Augusztus 4-én a beregszásziak Csehovegyfelvonásosokat játszanak a Városháza udvarán, 7-én és 8-án pedig a Krétakör mutatja be Tasnádi István Nézőművészeti Főiskola című produkcióját a Művészet- Malomban; 9–10-én pedig a Vidnyánszky Attila rendezte Csokonai: Karnyónét láthatják, ugyancsak a Városháza udvarán. (www.szentendreprogram. hu)
   Kapolcs és környéke, azaz a Művészetek völgye című rendezvénysorozat programja ezekben a napokban is alakul; aki tehát nem hosszabb időre, csak egy-egy konkrét előadásra látogatna el a Balaton- felvidéki falvakba, okosabban teszi, ha az interneten tájékozódik: www.kapolcs.szinhaz.hu.
   A július 24. és augusztus 5. között rendezett programsorozat egyik biztos pontja idén is Pula lesz, ahol a műsort a Bárka Színház „üzemelteti”, saját előadásaik mellett sok vendéget is hívnak: idelátogat többek között Gergye Krisztián és Társulata, lesz Kiss Erzsi Zene, Besh o Drom, Másik János, Kispál és a borz, Makám, és beszélgetés írókkal: Spiró György, Parti Nagy Lajos, Garaczi László, Tóth Krisztina és mások részvételével.
  Szegeden az idei „nagybemutató” Kálmán Imre Marica grófnő című operettje lesz. Az előadást Eszenyi Enikő rendezi, esténként ötezer néző láthatja majd, július 27–28–29-én. Főbb szereplők: Lukács Gyöngyi, Tordy Géza, Nagy Ervin, Pindroch Csaba. Előtte, július 6. és 15. között hatszor megy majd Webber musicalje, a Macskák; Szirtes Tamás rendezésében fellép Gálvölgyi János, Malek Andrea, Oroszlán Szonja is. Augusztus elején a Rudolf című musicalben (9–12.) többek között Dolhai Attila, Bereczki Zoltán, Szabó P. Szilveszter lép fel, 18-án és 20-án pedig Erkel Ferenc Bánk bán című operája lesz műsoron, Kiss B. Attila, Keszei Bori és Wiedemann Bernadett főszereplésével.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
CSÁKI JUDIT
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés