hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Színes programokkal jelentkeznek Budapest termálfürdői a víz világnapján

Sportprogramokkal, zenés műsorokkal, "splashmob" előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, orvosi tanácsadással és számos érdekességgel várják látogatóikat Budapest termálfürdői a víz világnapja alkalmából rendezett rendezvénysorozatukon.

A Széchenyi, a Gellért, a Dagály és a Lukács fürdő képviselőinek részvételével tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója elmondta: a hagyományteremtő szándékkal életre hívott programsorozat segíthet abban, hogy Budapest valóban Európa fürdővárosa lehessen. Mint kiemelte, nincs még egy olyan nagyváros Európában, de talán az egész világon sem, amely ilyen adottságokkal, ennyi természetes gyógyvizű forrással rendelkezne.

A március 22-i víz világnapján a Dagály és a Lukács látogatói megismerkedhetnek a fürdőknek a közönség elől egyébként elzárt területeivel. A tárlatvezetések során a Dagályban megkóstolható a híres Béke Kút vize, és a Lukácsban is megízlelhetik a látogatók az ivócsarnokban lévő vizet.

A Gellért vendégei a víz világnapján szintén ingyenes történelmi sétán vehetnek részt, amelyen megtekintetik az Aragonit barlangot, a forráskutat és az Európában egyedülálló, 1927-ben épült hullámkeltő gépet is. Emellett fürdőorvosi és kozmetikai tanácsadásokat is tartanak, az aulában pedig zenés programokkal szórakoztatják majd a vendégeket.

A Széchenyi háromnapos programsorozattal készül. Március 22-én elsősorban szakmai előadásokat tartanak: szó lesz többek között a vízben alkalmazható mozgásformákról, a búvármerülésekről és az orvosi tanácsadásokról.

A március 23-i sportnapon az érdeklődők aerobic órákon vehetnek részt, megismerkedhetnek a búvárkodás, a vadvízi evezés és a szörfözés mikéntjével is.

Március 24-én egész nap a zenés programok kapnak főszerepet. Fellép mások között Palya Bea, Ágnes és zenekara, Pátkai Rozina, a Tóth Mátyás Duó, a Bossa nova jazz duó valamint Balázs Lázsló Gábor és Balázs Gergely hegedűművész is.

A nap során a fürdő egész területén meglepetés "splashmobokra" számíthatnak a látogatók: bármelyik pillanatban "melléjük csobbanhat egy zenész, aki hirtelen dalra fakad a fürdőközönség nagy örömére". Este tíz órától aztán hajnalig tartó éjszakai fürdőzés veszi majd kezdetét.

A részletes programokról az egyes fürdők honlapjain, illetve a közös internetes oldalon is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Veszélyesek lehetnek a klórozás melléktermékei az uszodavízben

Spanyol kutatási eredmények szerint az uszodai vizek fertőtlenítésének melléktermékeként jönnek létre azok a trihalometánoknak nevezett vegyületek, amelyek a szervezetbe kerülve növelhetik a hólyagrák kockázatát.

A trihalometánok (THM) belégzéssel, bőrön át felszívódva, illetve a víz lenyelésével kerülhetnek be a szervezetbe.

A Gemma Castano-Vinyals által vezetett spanyolországi kutatócsoport vizsgálatai során úgy találta, hogy a rendszeresen klórozott vizű medencében úszók, illetve azok, akik klórozott vízzel sokszor zuhanyoznak, egészségügyi kockázatnak teszik ki magukat. A kutatásvezető hozzátette, hogy a hólyagrák kialakulási kockázatának emelkedése a THM-ek következtében mindazonáltal kicsi.

A trihalometánok akkor keletkeznek, amikor a víz szerves szennyezői és a fertőtlenítőszer egymással reakcióba lépnek, a melléktermékként felbukkanó THM-ek közül a legjelentősebb a kloroform.

A kutatók 1270 embert vontak be vizsgálataikba, amelyek eredményeit részletesen a BioMed Central elnevezésű online tudományos portálon ismertették.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés