hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Szikével a királyért

Az Osztrák-Magyar Monarchia első világháborúban szolgálatot teljesített egészségügyi dolgozóinak állít emléket a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) nyílt kiállítás.

A császárért és a királyért szikével és fecskendővel - Orvosok az Isonzónál és Dél-Tirolban 1915-1917 című tárlat március végéig látogatható.

Molnár F. Tamás mellkassebész, egyetemi tanár az MTI-nek elmondta: a kiállítás a Bécsi Hadtörténeti Múzeum mintegy kétszáz fotója, a PTE egykori bőrgyógyász professzora, Berde Károly naplója, valamint korabeli hadisebészeti kézikönyvek révén mutatja be a 3/15. számú tábori kórházban dolgozott német, osztrák, cseh, délszláv, továbbá magyar orvosok, szanitécek, nővérek, betegszállítók mindennapjait. A professzor hangsúlyozta, hogy a Szigeti úti épületben berendezett kiállításon az érdeklődők megtudhatják, miként osztályozták, látták el a sérülteket, milyenek voltak a kórtermek, a mentőautók, mivel töltötte szabadidejét az egészségügyi személyzet a száz évvel ezelőtt kitört háborúban. Az egyetemi tanár szerint a kiállítás laikusok és egészségügyi dolgozók, orvostanhallgatók számára egyaránt érdekes, utóbbiaknak erős szakmai, morális üzenetet is hordoz. A tárlat Győrben is látható lesz, de szeretnék, ha az anyaga eljutna Szegedre és Debrecenbe is.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink