hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szignifikánsan hosszabb teljes túlélés

A Celegene International Sàrl sajtóközleménye szerint a Journal of Clinical Oncology publikálta előrehaladott hasnyálmirigyrákban szenvedők gemcitabinnal kombinált Abraxane kezeléssel végzett 2-es fázisú vizsgálatának eredményeit.

A hasnyálmirigyrák a negyedik leggyakoribb daganatos eredetű halálok mind az Egyesült Államokban, mind világszerte.

Hatvanhét, korábban más kezelést nem kapott, előrehaladott hasnyálmirigyrákban szenvedő beteg gemcitabinnal kombinált Abraxane (albuminhoz kötött paclitaxel-partikulumok injekciós szuszpenziója) kezelésének eredményességét vizsgálták. A 2-es fázisú vizsgálatban részt vevő betegek csaknem felében terápiás választ lehetett kimutatni, kétharmadukban a betegség stabilizálódott. A progressziómentes túlélés mediánja 7,9 hónap, a teljes túlélés 12,2 hónap, az egyéves túlélési arány 48 százalékos volt.

Harminchat betegnél mérték a ciszteinben gazdag savas fehérjeszekrétum (secreted protein acidic and rich in cystein, SPARC) szintjét, mely alapján a betegeket „emelkedett SPARC vagy „alacsony SPARC” csoportba sorolták. Az emelkedett SPARC csoportba tartozó betegek teljes túlélése jelentősen hosszabb volt, mint az alacsony SPARC csoportban levőké (medián 17,8 illetve 8,1 hónap).

A SPARC egy extracelluláris mátrix glikoprotein, mely lényeges szerepet játszik a csontmineralizációban, a sejt–mátrix interakciókban és a kollagén megkötésében. A SPARC emellett fokozza a mátrix metalloproteázok termelődését és aktivitását, mely fontos funkció az intraosszeálisan invazív daganatsejtek számára. A SPARC egyéb, daganatsejtek számára kedvező hatásai: angiogenezis, proliferáció és migráció. Fokozott SPARC-expressziót mutattak ki több humán daganat esetében, így emlőráknál, prosztataráknál és vastagbélráknál is.

A leggyakoribb dózislimitáló toxicitás (DLT) a vizsgálat első részében a szepszis és a neutropénia volt. A második fázisban az Abraxane-nal összefüggő, leggyakoribb, 3-as vagy még magasabb súlyossági fokozatú, nem hematológiai mellékhatás a kimerültség (21%) és a szenzoros neuropátia (15%) volt. A leggyakoribb 3-as vagy magasabb fokozatú, kezeléssel összefüggő haematologiai mellékhatás a neutropénia (67%), leukopénia (44%) és a trombocitopénia (23%) volt.

Az Abraxane egy oldószermentes kemoterápiás szer, mely áttétes emlőrákban alkalmazható, és amelyet a Celgene tulajdonában levő nab® technológiai platform használatával fejlesztettek ki. Ebben a fehérjéhez kötött kemoterápiás szerben paclitaxel található albuminnal kombinálva. A szerrel jelenleg különböző fázisú vizsgálatok folynak a következő onkológiai indikációkban: kiterjesztett alkalmazás áttétes emlőrákban, nem kissejtes tüdőrák, melanoma, hasnyálmirigy- és gyomorrák.

Az Egyesült Államok Élelmezés- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) 2005 januárjában törzskönyvezte az Abraxane-t az áttétes, kombinációs kezelés mellett nem javuló vagy féléves adjuváns kemoterápia alatt kiújuló emlőrák indikációkban. Az alkalmazás feltétele a megelőző antraciklin terápia, amennyiben nem áll fenn klinikai kontraindikációja.

Az Abraxane alkalmazását nem vizsgálták károsodott veseműködésű betegek körében, illetve nem végeztek vele gyógyszerkölcsönhatás-vizsgálatot.

Az Abraxane kezeléssel lehetséges összefüggésben levő súlyos kardiovaszkuláris esemény a randomizált vizsgálatban részt vevő betegek 3 százalékánál fordult elő.

A Celgene International Sàrl székhelye Svájcban, Neuchâtel kantonban, Boudry-ban található; a cég a Celgene Corporation leányvállalata és nemzetközi központja. A Celgene Corporation, melynek székhelye Summit-ban, New Yersey-ben található, egy integrált, globális gyógyszerészeti vállalat, mely elsősorban onkológiai és gyulladásos betegségek gén- és fehérjeszabályozáson alapuló innovatív kezelési módszereinek kutatásával, fejlesztésével és kereskedelmével foglalkozik.

MedicalOnline
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés