hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Szigetszentmiklósi bántalmazás: kerestek felelőst

Navracsics Tibor igazságügyminiszter pénteki beavatkozása után hirtelen akadt felelős a szigetszentmiklósi gyermekvédelem botrányos érzéketlenségéért.

Az illetékes védőnő, gyermekorvos, óvoda, iskola, illetve a gyermekjóléti szolgálat sem észlelte, hogy egy szigetszentmiklósi házaspár éveken át gyötörte gyermekeit – írták a lapok néhány napja a kormányhivatal szociális gyámhivatalának a brutális gyermekbántalmazás ügyében folytatott vizsgálata után.

"Én a legrosszabb reflexeket láttam feléledni ebben, amikor mindenki vizsgálta egy kicsit az ügyet, és mindenki megállapította, hogy ő pont nem felelős" – magyarázta Navracsics Tibor pénteken az MTI-nek. Hozzátette, elképzelhető, hogy súlyos szakmai problémák és szakmai hiányosságok nem voltak, de vannak olyan esetek, amikor apró szakmai fogyatékosságok és apró szakmai hibák is ilyen súlyos következményekhez vezetnek.

A közigazgatási tárca még péntek délelőtt közölte, hogy a miniszter utasította a Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjét: rendkívüli fegyelmi eljárás keretében vizsgálja meg a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás ügyét. Délutánra már eredményt is produkált a kormányhivatal, arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Tarnai Richárd megyei kormánymegbízott pénteken saját hatáskörébe vonta, és rendkívüli jogkörével élve vizsgálta meg, hogy az ügyben a hivatalos eljárások során történt-e mulasztás.

A fegyelmi eljárás részeredményei: bizalomvesztés miatt felmentették, illetve elbocsátották azt a családgondozó munkatársat, akinek felróható volt az aggasztó körülmények fennállása, illetve az, hogy a hatóság azokra nem fordított kellő figyelmet, nem avatkozott be. A miniszter az MTI-nek még hozzátette, folyik egy fegyelmi eljárás a szakigazgatási szerv vezetője ellen, illetve még vizsgálják a fegyelmi eljárás keretében, hogy esetleg történt-e egyéb azonosítható mulasztás, amely bármilyen szempontból, akár közvetetten is hozzájárulhatott az ügyhöz.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink