hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Szezon végi kiábrándítás

Bár a pollenszezon véget ért, az allergiásoknak a tél sem feltétlenül tünetmentes időszak - idézi Páldy Annát az MTI.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) megbízott főigazgató-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: ilyenkor jellemzően az allergén gombák, a belső térben pedig a háziporatkák, a penészgomba, valamint a háziállatok szőrében lévő allergének okozhatnak tüneteket.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha az előző szezonhoz hasonlóan most is enyhe lesz a december és a január, akkor számolni kell azzal, hogy a mogyoró virágzása már januárban elindulhat, és az allergiások nagyjából 15 százaléka érzékeny erre az allergén növényre - emelte ki a főorvos.

Páldy Anna elmondta, hogy az elmúlt évekhez képest a pollenszezon korábban kezdődött, de jóval enyhébb volt. Több tavaszi fa is a vártnál korábban virágzott, közülük a juhar, a nyár, a nyír és a platán pollenszórása erősebb volt a tavalyinál. Ezt követően, a májusi nagy meleg következtében korábban beindult a tavaszi gyomok pollenszórása is. A főorvos megjegyezte, hogy a tavaszi allergének közül a platánra, míg a nyári időszakban a csalánra érzékenyek száma mutatott emelkedést.

A parlagfűszezon az idén lassabban robbant be és gyorsabban lett vége: 55 olyan nap volt, amikor a parlagfű pollenkoncentrációja elérte a tüneteket okozó szintet - mondta a főorvos. A legmagasabb napi parlagfűpollen-koncentrációt augusztus 28-án, Nyíregyházán mérték. A csúcsérték idén nagyjából a fele volt a 2010-es és a 2011-es maximumnak is.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés