hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Szexuális problémákat okoz a nőknél a dialízis

A legnagyobb ilyen jellegű megfigyeléses vizsgálat szerint a hemodialízisben részesülő nők 84 százalékának, és a hemodializált, szexuálisan aktív nők 55 százalékának szexuális problémái vannak.

A Clinical Journal of the American Society Nephrology (CJASN) legközelebbi számában megjelenő tanulmány szerint a veseelégtelenségben szenvedő és dializált nőbetegek túlnyomó többségének szexuális problémái vannak. További vizsgálatoknak kell majd tisztázniuk, hogy a szexuális diszfunkció miként befolyásolja a betegek életminőségét és pszichológiai állapotukat.

A dializált betegeknek több olyan tünetük is lehet, amelyek rontják életminőségüket. Ezek közé tartozik a fájdalom, a depresszió, az alvászavar és a fáradtság – és sokuknál a szexuális diszfunkció.

A szexuális zavar nem ritka a dializált férfiakban, de míg az ő erektilis diszfunkciójukkal egyre többet foglalkoznak, a dializált nők szexuális egészségére vonatkozóan eddig csak kevés és nem jól megtervezett kutatás született. Dr. Giovanni Strippoli PhD, az olasz Diaverum AB munkatársa ezért munkatársaival együtt alaposabban meg akarta vizsgálni a kérdést – írja a Newswise.

A kutatásba 659 európai és dél-amerikai dializált nőt vontak be, akik valamennyien kitöltöttek egy, a szexuális funkciókra vonatkozó kérdőívet (Female Sexual Function Index). A legfontosabb eredmények a következők voltak:

  • az összes nő 84 százalékának és a szexuálisan aktív nők 55 százalékának szexuális problémái voltak;
  • a partnerrel rendelkező nők ritkábban számoltak be szexuális zavarokról, mint a partner nélküliek;
  • a szexuális diszfunkció gyakoribb volt az idősebbekben, a képzetlenebbekben, a depresszió jeleit mutatókban, azokban, akik a menopauza állapotában voltak, a diabéteszesekben és a diuretikumokat szedőkben;
  • szinte minden olyan nő (96%), aki nem volt transzplantációs várólistán és nem volt partnere, szexuális zavarról számolt be.

„Vizsgálatunk fényt derített arra, hogy a dializált nőkben nagyon gyakori a szexuális diszfunkció – erre komoly figyelmet kell fordítani és újabb vizsgálatokat kell végezni, mivel egyelőre semmilyen specifikus beavatkozással nem tudjuk ezt befolyásolni. Az orvosoknak nem szabad lekicsinyelniük ezt a problémát” – mondta dr. Strippoli.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink