hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Szervszállítás: visszavonták a közbeszerzést

A transzplantációra szánt szervek szállításáról szóló közbeszerzési hirdetményt néhány napon belül visszavonták – tudta meg a HírTv.

Az első megállapodást 2011-ben írta alá az akkori egészségügyi államtitkár az Eurotransplanttal, de teljes jogú taggá csak 2013 nyarán vált Magyarország. A szervek légi úton történő szállítására január végén nyílt közbeszerzési pályázatot írtak ki, amelyet néhány nap elteltével eredménytelenné nyilvánítottak – derül ki a HírTv tudósításából. A nyertesnek azt kellett volna vállalnia, hogy egy éven át, éjjel-nappal fenntart két repülőt az Eurotransplantnak. A gépeknek két órán belül a levegőbe kell emelkedniük, ahogy megkapták a riasztást.

Azért került visszavonásra, mert szeretnénk kiterjeszteni a gépnek a működését más eseményekre is, erre jó példa volt, sajnos, a veronai buszbaleset is, ahol, sajnos, bérelt géppel kellett kiküldeni a mentőszolgálat képviselőit azért, hogy felmérjék a terepen, hogy mire van szükség egyébként a mentőszolgálat részéről hazaszállítás ügyében. Tehát most a funkciók eggyel növekszenek és meg kell vizsgálni, hogy ehhez milyen géptípusokra van szükség. Én azt gondolom, hogy nagyon hamar ki lesz írva ez a kiírás” – közölte Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emmi egészségügyi államtitkára.

Az Eurotransplant-szállítások jó részét jelenleg egy magáncég, a TrustAir Aviation Kft. végzi. A társaság egyik közvetett tulajdonosa az állami légi mentők korábbi vezetője, Túri Péter, a másik pedig a kormányközeli milliárdos, Garancsi István. „Azt kell tudni, hogy a megrendelések száma a nálunk lévő valamennyi statisztikai adat birtokában mondhatom, hogy elenyésző ahhoz képest, amennyi valós repülési feladat van. Tehát mondjuk mi a valós repülési feladatok maximum 20 százalékára kapunk megkeresést. November–decemberben tizenegy darab transzplantációs szállítás volt, ebből a TrustAir Aviation mindössze hármat végzett, a másik nyolcra megkeresést sem kapott. A mi cégünk engedéllyel rendelkezik, teljesen legálisan, teljesen transzparens módon végzi vagy végezhetné ezt a feladatot abban az esetben, ha megkeresést kapunk” – nyilatkozta a televíziónak Túri Péter.

(forrás: HírTV)
hirdetés

Könyveink