hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Szerteágazó sztatinvizsgálatok

Sokkal több területen hasznosak, mint amire jelenleg adhatjuk őket

A lipidszintcsökkentő kezelés – különösen a sztatinok – hatására jelentősen mérséklődik a cukorbetegek szív-érrendszeri megbetegedésének, illetve halálozásának kockázata, enyhülnek a szkleroderma tünetei, siker várható a szisztémás szklerózis kezelésében, gátlás alá kerül a hepatitisz C-vírus replikációja, sőt, a gyógyszercsoport a vesefunkció beszűkülésének és a proteinuria kialakulásának megakadályozásában is kardinális szerephez juthat. Összeállításunkban a sztatinok új, egyelőre vizsgálati szakaszban lévő felhasználási lehetőségeit tárjuk fel.
Bár a diabétesz közismerten a koszorúér-betegség fokozott veszélyével jár, ebben a betegcsoportban mégsem végeztek eddig kifejezetten a lipidszintcsökkentő kezelés hatékonyságával kapcsolatos vizsgálatokat. Ezt a hiányt talán pótolja egy áprilisban közzétett metaanalízis (BMJ;332: 1115–24), amelynek szerzői tizenkét, több ezer fős, véletlen besorolásos, placebokontrollos vizsgálat cukorbetegekre vonatkozó eredményeit foglalják öszsze. A végkimenetelek között a koszorúér-betegség miatti halálozás, a nem halálos szívinfarktus és a revaszkularizációs beavatkozások szerepeltek. A vizsgálatok fele-fele arányban irányultak a lipidcsökkentés elsődleges, illetve másodlagos megelőzésben játszott szerepére; tízben különféle sztatinok, kettőben pedig a gemfibrozil kardiovaszkuláris kockázatot csökkentő hatásait tanulmányozták.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. LAKI JUDIT,TISZAI-SZŮCS TAMÁS, DR. VARGA ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés