hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Szennyvízből intravénásan beadható folyadék

Mindössze aktatáskányi az az eszköz, ami még a harcterek szennyezett vizéből is képes intravénás folyadékot előállítani, írja a Qubit.

A katonai zászlóaljaknál szolgálatot teljesítő felcserek általában Ringer-oldattal töltött literes zacskókat használnak a sebesültek folyadékpótlásának biztosítására. A zacskókat káliumot, nátriumot és kalciumot tartalmazó steril folyadékkal töltik fel, amik gyors segítséget nyújthatnak a kiszáradással vagy sebesülésekkel küszködő katonáknak.

Az amerikai hadsereg azonban – a jövőbeli háborúkra felkészülve – azoknak az elszigetelt egységeknek is igyekszik támogatást biztosítani, akik nem férnek hozzá a szükséges vér- és intravénásfolyadék-utánpótláshoz. A hadsereg egyik részlege, a U.S. Army Medical Material Development Activity és a TDA Research kutatóintézet két évet töltött az intravénás folyadékpótló berendezés működő prototípusának megalkotásával. Az elkészült modellt a Lactated Ringer’s Solution Generator névre keresztelték.

Az eszköz újratölthető lítium-ion akkumulátora nagyjából 30 adagnyi LR-oldatot készíthet egyetlen feltöltéssel. Az alig ötkilós, 45*25*15 centiméter nagyságú eszköz nagyjából 6 perc alatt bármilyen talajvízforrásból képes egy liternyi intravénás folyadékot előállítani.

„Ezt az eszközt kizárólag a hadseregnek gyártottuk. A forrásként használt víz átáramlik az eszközön, és egy Ringer-féle koncentrátummal elkeveredve megtölti az intravénás folyadék zsákját, majd elkészíti a megfelelő koncentrációjú intravénás folyadékot.” – mondta Girish Srinivas, a TDA Research vezérigazgatója.

Austin Langdon, a hadsereg egykori repülőorvosa, aki termékmenedzserként vett részt az eszköz fejlesztésében, elmondta, hogy a készülék gyakorlatilag bármilyen vízforrásból IV folyadékot gyárthat. Mindez – vélte Langdon – drámai mértékben csökkentheti a hadsereg logisztikai költségeit, mivel szükségtelenné teszi a Ringer-oldatok szállítását és tárolását, ami nélkülözhetetlen az újraélesztéshez, ha a csatatéren nem férhetnek hozzá a vérátömlesztéshez szükséges eszközökhöz és alapanyagokhoz, számol be a Qubit.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink