hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Szélütést okozhatnak a cukrozott italok?

A szinte naponta cukrozott üdítőt fogyasztó nőknél 83 százalékkal magasabb egy bizonyos típusú szélütés valószínűsége, mint azoknál a nőknél, akik ritkán isznak ilyet, állapították meg egy japán tanulmányban.

A The American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett eredmények egybecsengenek más kutatások megállapításaival, amelyek számos kellemetlen egészségügyi hatást hoztak már kapcsolatba a cukrozott italokkal, köztük a szívrohamot, elhízást és a cukorbetegséget.

Mivel az elmúlt évtizedekben Japánban is egyre szélesebb körben váltak hozzáférhetővé a cukrozott üdítők, az Oszakai Egyetem kutatói arra kerestek választ, hogy az ezeket az italokat rendszeresen fogyasztó emberek körében nagyobb-e a szívbetegségek és a szélütés kockázata.

Közel 40 ezer ember válaszolt a követéses vizsgálatban az étrendjüket, egészségi állapotukat és életvitelüket firtató kérdésekre, először 1990-ben, majd 1995-ben és 2000-ben. A résztvevőket négy csoportra osztották a kutatók, az elsőbe azok tartoztak, akik ritkán ittak cukrozott üdítőt, a másodikba azok, akik hetente egy-két alkalommal, a harmadikba azok, akik hetente háromszor-négyszer, míg a negyedik csoportba azok kerültek, akik szinte minden nap fogyasztottak ilyen italt.

A cukrozott üdítők közé sorolták a szénsavas üdítők hagyományos változatát, de nem vették ide azok diétás változatait, valamint a 100 százalékos, hozzáadott cukor nélkül készült gyümölcsleveket. Az eredmények szerint az első csoportba tartozó 11.800 nő közül 205-nél (1,7 százalék) alakult ki a követés ideje alatt az agyi vérellátás zavara miatti (ischaemiás) szélütés, a negyedik csoportba került 921 nő közül pedig 28-nál (3 százalék). Férfiak esetében nem találtak összefüggést a cukrozott italok fogyasztása és a szélütések gyakorisága között.

(forrás: MTI/HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink