hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Szélütés alvás közben, légzéskimaradás miatt

A horkolás életveszélyes formája, az apnea átmeneti légzéskimaradással jár, és szélütést okozhat azáltal, hogy csökkenti a véráramot, emeli a vérnyomást, és rontja az agy azon képességét, hogy szabályozza ezeket a változásokat - közlik amerikai kutatók a Journal of Applied Physiology című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Vahid Mohsenin, a connecticuti Yale Egyetem munkatársa és csoportja azt vizsgálta, milyen folyamat okozza, hogy alvás közben nagyobb valószínűséggel kapnak szélütést a légzéskimaradással küzdő emberek. A kutatók három éve jutottak arra a megállapításra, hogy azok az emberek, akiknek légzése alvás közben időről időre kihagy, háromszor nagyobb eséllyel kapnak szélütést vagy halnak meg álmukban, mint azok, akiknek nincs ilyen problémájuk.
A kutatás második szakaszában arra a kérdésre kereste a választ Mohsenin csoportja, mi okozza az emelkedett kockázatot. 48 középkorú férfit és nőt vizsgáltak, akik közül 22-nek volt apneája, ám egyébként egészségesek. A teszt során mérték az emberek vérnyomását, valamint ultrahanggal követték agyukban a véráramlást. Az önkéntesek vérnyomását úgy is mérték, hogy guggolásból hirtelen felálltak.
"Azt találtuk, hogy az alvási légzéskimaradással élő pácienseknél nehézséget okozott a vérnyomásváltozás kiegyenlítése" - mondta Mohsenin. Ez azt jelenti, hogy az apnea nemcsak alvás közben ártalmas, de napközben is folytatódik káros hatása.
Ezek a páciensek hangosan horkolnak alvás közben, rövid időre el-elzáródnak a felső légútjaik, majd az agyban keletkező oxigénhiány miatt hirtelen felébrednek. Minden ilyen epizód során a vérnyomás is veszélyesen megemelkedik.

MTI/Reuters

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink