hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Tartsuk tiszteletben a személyiségi- és betegjogokat!

Székely-ügy: további vizsgálatokra van szükség

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) elbocsátott szívsebészét hibáztatja az értágulatban elhunyt beteg ügyében készült orvosszakmai jelentés, közölte a 24.hu. Az országos tiszti főorvos szerint további vizsgálatok is szükségesek.

A 24.hu információja szerint az elbocsátott Székely László főorvos tevékenységével kapcsolatban két vizsgálatot is lefolytattak a napokban.

A GOKI orvosának azért mondott fel az intézmény igazgatója, mert egy női páciensnél a kórházban elvégzett szívműtétet mellimplantátum beültetésével kombinálta. De az igazán nagy botrány akkor alakult ki, amikor Székely a GOKI-t tette felelőssé azért, mert egy, általa nyáron regisztrált másik beteg meghalt, mivel nem végezték el rajta az életmentő beavatkozást, fogalmaz a lap, mely szerint az ügyet az országos tiszti főorvos és egy orvoscsoport külön-külön is megvizsgálta. A vizsgálat végkövetkeztetése az, hogy mivel egy 11 centiméteres tágulat esetében megjósolhatatlan volt, hogy a szakadás napokon vagy már órákon belül bekövetkezik-e, az lett volna a célszerű, ha a beteget azonnal olyan intézetbe irányítja az orvos, ahol meglettek volna a technikai feltételek és a finanszírozás a beavatkozás elvégzésre. Ezért a vizsgálat eredménye szerint a kardiológiai intézet nem tehető felelőssé a férfi haláláért.

Az ÁNTSZ honlapján olvashatók szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben hivatalból indított vizsgálatot. Az ügyben érintett intézményektől, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórháztól és a GOKI-tól az NNK bekérte az érintettel összefüggésbe hozható teljes körű egészségügyi dokumentációt a tényállás tisztázása érdekében. Emellett a hatóság – a szakmai protokolloknak, eljárásrendeknek megfelelő eljárás tisztázása érdekében – szakfelügyelő főorvosok közreműködését kérte.

A GOKI helyszíni vizsgálatok és dokumentáció vizsgálata alapján megállapítást nyert, hogy a helyi eljárásrendek, belső szabályozók rendelkezésre állnak, de a beteg ellátása nem azoknak megfelelően történt, azok dokumentálása nem történt meg, a szívsebészeti konzíliumról nincs dokumentáció,  a beteg nem került várólistára. A Nemzeti Népegészségügyi Központ a jelenleg rendelkezésre álló szakvélemények ismeretén túl, további tisztázó kérdésekre várja a szakfelügyelők válaszát. A vizsgálat még nem zárult le.  A beteg életútjáról, illetve betegségének jellegéről és súlyosságáról, valamint állapotáról a személyiségi-, és betegjogok figyelembe vételével a nyilvánosság számára nem adható tájékoztatatás. Kérjük, hogy ezen jogokat mindenki tartsa tiszteletben! – kérte a hivatal.

Az NKK vezetője, Kovács Attila országos tiszti főorvos a Magyar Időknek elmondta: az ügy jelenlegi szakaszában a rendelkezésre álló szakértői vélemények alapján az állapítható meg, hogy a beteg július 30-án olyan súlyos, életveszélyes állapotban volt, ami nagyon szoros megfigyelést, sürgős kórházi felvételt, sürgősségi (24-48 órán belüli) beavatkozást igényelt volna. A beteget – észlelést követően – olyan érsebészeti intézetbe kellett volna irányítani, ahol a szakmai ellátás feltételei rendelkezésre állnak. (Ilyen a Semmelweis Egyetem és a Városmajori Klinika, de nem a GOKI, jelzi a lap.) Annak érdekében, hogy kiderüljön az is, terhel-e bárkit személyi vagy szakmai felelősség a beteg halála miatt, további vizsgálatokra van szükség.

(forrás: 24.hu, ÁNTSZ, Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink