hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Szegényebb ország, több magas vérnyomás

A magas vérnyomásban szenvedő páciensek aránya a lakossághoz viszonyítva a gazdag országokban csökkent leginkább, közli az MTI nyomán az InfoRádió.

Az elmúlt negyven évben csaknem kétszeresére, 1,1 milliárdra nőtt a magas vérnyomásban szenvedők száma a világon. Egy nemzetközi kutatócsapatnak a Lancet című tudományos lapban megjelent tanulmánya szerint ez a változás a népességnövekedéssel és az idősebb emberek arányának növekedésével magyarázható.

Jelentősek azonban a regionális különbségek: az átlagos vérnyomásértékek a nyugati világ és a Csendes-óceán térségének ipari országaiban, például Németországban, Ausztráliában, Svédországban és Japánban az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkentek. A szegényebb országokban ellenben jelentősen növekedtek, például Dél-Ázsia országaiban és a Szaharától délre fekvő afrikai országokban.

A magas vérnyomásban szenvedő páciensek aránya a lakossághoz viszonyítva a gazdag országokban csökkent leginkább.

A Majid Ezzati, az Imperial College London tudósa vezette kutatócsapat csaknem ezerötszáz, 1975 és 2015 között készült olyan tanulmányt elemzett, melyekben a magas vérnyomásról szóló adatok szerepeltek. A tanulmány arra is rámutatott, hogy 2015-ben a világ országainak többségében a férfiaknak magasabb volt a vérnyomásuk, mint a nőknek.

"A magas vérnyomás többé nem a jólétben élők betegsége, mint ahogyan még 1975-ben az volt, hanem ma már komoly, a szegénységgel összefüggő probléma", mondta el Ezzati.

A kutatók még nem tudják biztosan, hogy a vérnyomás miért a szegényebb országokban növekszik elsősorban. Azt feltételezik, hogy a gazdagabb országokban trenddé váló, több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó táplálkozás és az összességében jobb egészség áll a háttérben. Ráadásul ezekben az országokban gyakrabban felismerik és kezelik gyógyszerekkel a magas vérnyomást. Fontos tényező lehet a szegényebb országokban a gyerekkori hiányos táplálkozás, írja a lap.

 

(forrás: MTI/InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink