hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Szegedi beteg: a NEAK még várna

A nagykövetség nem kérheti a sérült hazaszállítását, azt csak az itthoni biztosító, vagy a hozzátartozó teheti meg, írja az Origo.

A 19 éves Vanesszát Bulgáriában érte szörnyű autóbaleset, aminek a következtében kómába került, nem kommunikál. Kétoldali agyi ödémája van, gégemetszést kellett rajta végrehajtani, és két nyaki csigolyája is eltört. A szegedi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője a szülőktől már tud az esetről és fogadná is a lányt, ám ehhez szüksége lenne az állapotát igazoló papírokra és egy friss CT-re. Azokat azonban a burgaszi kórházból nem küldik, és nem is hajlandók felvenni a kapcsolatot a szegedi professzorral.

A külügyminisztérium közlése szerint a balesetet szenvedett magyar állampolgárok hazaszállítását a sérült biztosítója, illetve EU tagországokon belül a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) végzi. A nagykövetség nem kérheti a sérült hazaszállítását, azt csak az itthoni biztosító, a NEA vagy a hozzátartozó kérheti, valamint a kormány nem vállalhatja a hazaszállítást. A burgaszi és a szegedi kórház közti egyeztetést a követség igyekszik segíteni.

A külügyminisztérium azt is elárulta, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel is egyeztettek, azonban NEAK szeretné kivárni azt, hogy a lány szállítása kisebb kockázattal járjon, például már tudjon önállóan lélegezni. Az édesapa azonban mielőbb szeretné hazaszállíttatni lányát, akár instabil állapotban is. A követség a továbbiakban is minden segítséget megad a családnak.

Az Index arról ír, hogy hétfőn arról tájékoztatták a szülőket a kórházban, hogy lányuk kezeléséért húszezer eurót (kb. hatmillió forint) kell fizetniük. Vanesszának nem volt utasbiztosítása, európai egészségbiztosítási kártyájával viszont rendelkezik, amivel a magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult magyarok a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat. Az „orvosilag szükséges”-en van a hangsúly, aminek a megítélése a kezelőorvos illetékessége, így a Burkus család egyelőre nem tudja, hogy a kezelés költségeiből mennyit áll majd a magyar állam. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (korábbi OEP) oldalán azt írják, hogy „az orvosilag szükséges ellátások köre tagállamonként eltérő, és emiatt előfordulhat, hogy bizonyos típusú ellátások – pl. mentés – esetén a kártyát nem fogadják el”.

(forrás: origo, Index)
hirdetés

Könyveink