hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Száraz szem szindrómára kannabinoid

Kannabinoidos szemcsepp segíthet a száraz szem szindrómával járó fájdalom enyhítésében, számolt be a PharmaOnline.

A kannabinoidokat napjainkban különböző erősségű evidenciákra támaszkodva több indikációban is alkalmazzák. Jelenleg egy szemészeti szakterület kutatása is intenzíven folyik; ez a száraz szem szindrómával járó szemfájdalmak kezelése, írta a PharmaOnline.

Ha a száraz szem fáj is…

A lakosság mintegy 10 százalékos érintettségével a száraz szem betegség a leggyakoribb krónikus szemészeti kórképnek számít Németországban. Noha a betegség banálisnak tűnik, annak a hátterében komplex betegségkép húzódik meg,- mondta Philipp Steven, a Kölni Egyetem professzora a Német Ophtalmológiai Társaság (Deutsche Ophthalmologische Gesellschaft; DOG) sajtókonferenciáján.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A legtöbb esetben műkönnyeket alkalmaznak tüneti kezelésre, a súlyosabb esetekben gyulladáscsökkentő hatású készítményekkel kiegészítve. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az esetek 20-30 százalékában a fájdalom ilyen módon nem enyhíthető kellő mértékben. A panaszok kezelésében a per os adott analgetikumok éppen úgy hatástalannak bizonyulnak, mint a neuropátiás fájdalmak kezelésére alkalmazott szerek; azaz egy terápiás hézagról van szó.

Speciális oldószerben oldott THC

A kölni kutatók egy heidelbergi gyógyszergyártó céggel (Novaliq) együttműködve kannabinoidos szemcseppet fejlesztettek a száraz szemmel járó fájdalom kezelésére. A készítmény fejlesztése során nehézséget okozott annak a tetrahidrokannabinol- (THC-) tartalma. Mivel a THC – a többi kannabinoidhoz hasonlóan - vízben alig oldódik, a szemcseppet szemifluorozott alkánokkal (SFA) készítették el. A THC-SFA szemcsepp, aminek a szabadalmaztatása már folyamatban van, az analgetikus hatás mellett gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatással is rendelkezik.

„Joint” a szemnek?

Vizsgálatok mutatták ki, hogy mind a szaruhártyában, mind a kötőhártyában jelen vannak endokannabinoid-receptorok.

Egerekkel végzett kísérletekben a szemcsepp használata a száraz szem szindróma tüneteinek a jelentős javulásához, és az idegvégződések funkciójavulásához vezetett.

A humán alkalmazást illetően jelenleg a klinikai vizsgálatok előkészítése folyik. A fejlesztők szerint a szemcsepp alkalmazása – várhatóan - nem okoz olyan tüneteket, mint a marihuána szisztémás alkalmazása.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés