hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szaporodó részeredmények

A molekuláris genetika az 1980-as évektől megindult módszertani fejlődése új lehetőséget teremtett, és a szkizofrénia titkainak feltárásával, kezelésének lehetőségével kecsegtetett. A génlokalizációs vizsgálatok azonban bonyolultak, nehezen replikálhatók, a terápiás fejlődésben pedig csupán a másodlagos mechanizmusok befolyásolásáig jutottunk. A helyzet azonban változás előtt áll, ami sok területen már meg is kezdődött.

A család- és ikervizsgálatok ugyan meggyőzően igazolták genetikai faktorok szerepét a szkizofrénia kialakulásában – az újabb ikervizsgálatok alapján az örökletességi indexet (heritabilitás) 80 százalék körülire becsülik –, csakhogy sok kérdés, többek között az öröklésmenet problémája megválaszolatlan maradt. Az egygénes átörökítés valószínűtlen, ehelyett poligénes modellben kell gondolkodni. A komplex genetikai betegség kialakulásában több gén együttes hatása játszik szerepet, egyenként csak csekély mértékben befolyásolva a rizikót. A betegség alapját képező vulnerabilitás minden bizonnyal heterogén, azaz nem egyetlen speciális konstelláció jellemző az összes betegre, hanem ugyanazok a kóros allélek különböző fenotípust eredményezhetnek a genetikai háttér függvényében.
  Már megfogalmazható az a munkahipotézis, amely szerint a kórélettani folyamatban részt vevő gének különböző módon, de együttműködve okozzák az agyi szinaptikus funkciók megváltozását. Különösen az NMDAR (N-metil- D-aszpartát receptor) érintett – az általa mediált glutamáterg és vele összefüggésben a dopaminerg neurotranszmisszió szenved károsodást. Ez megszakítja a magasabb rendű kortikális funkciók, különösen az exekutív funkciók fenntartásában fontos szerepet játszó neuronális kapcsolatokat.
  Az egész genom szűrésen alapuló vizsgálatok metaanalíziséből az 5q, 13q és 22q kromoszómarégiók bizonyultak olyan területeknek, amelyek egy vagy több hajlamosító gént tartalmazhatnak. Jelenleg a kutatásokban a statisztikai érvelés helyett a gén közvetlen kimutatása és lokalizációja került előtérbe. Ez vezetett specifikus allélvariánsok, többnyire az egypontos nukleotidvariánsok, az SNP-k (single nucleotide polymorphism) kimutatásához. Egy adott allél megnövekedett frekvenciájának kimutatása – megfelelő kontrollcsoporthoz viszonyítva – alátámasztja a genetikai asszociáció fennállását szkizofréniában.
  A jelenleg ismert hajlamosító gének szinte valamennyien érintik a glutamáterg NMDAR ingerületátviteli mechanizmust, és számos gén közvetlenül hat a dopaminerg és GABA-erg rendszerre is. Így, ha figyelembe vesszük a sokoldalú funkcionális és anatómiai kapcsolatot ezek között a transzmitterrendszerek között, arra kell következtetnünk, hogy a gének nem csupán egyetlen sejttípusra vagy sejtrendszerre gyakorolnak befolyást. Valószínűtlen, hogy a szkizofrénia genetikai bázisa egy transzmitter vagy egy receptorfunkció zavarában rejtőzne, és nem redukálható a betegség csupán egy molekuláris folyamatra és neurotranszmitter-rendszerre sem. Ezeknek az eredményeknek a végső igazolása az lesz, ha a jelzett területeken valóban sikerül a hajlamosító gének szekvenálása.
  Az allélasszociáció önmagában még nem bizonyíték a gén azonosítása mellett. A végső bizonyossághoz biológiai érvre van szükség – olyan adatokra, amelyek igazolják, hogy a rizikót jelentő génvariáns miként vesz részt a betegség patogenezisében. Ez a végső elemzés mindig magában foglalja a funkcionális génelemzést, a sejtmodelleket és a humán agy molekuláris neuropatológiáját. A szkizofrénia molekuláris biológiai kutatásai jelenleg ezeken a területeken folynak, és az egyre szaporodó részeredmények segítségével remélhetjük, hogy belátható időn belül igazi áttörést érhetünk el.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. TRIXLER MÁTYÁS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés